Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bankokra nehezedő politikai nyomás enyhülhet Magyarországon azt követően, hogy a pénzintézeti szektor nagyobb része helyi tulajdonba került - fejtegette a Reuters tudósítása szerint az osztrák Wirtschafstblattnak nyilatkozva Gianni Franco Papa, az olasz bank kelet-közép-európai igazgatója. A cikk emlékeztet rá, hogy a magyar miniszterelnök jó ideje hajtott arra, hogy növekedjen a hazai tulajdon a bankrendszerben.

A külföldi bankok profitját évek óta megcsonkítják a budapesti vezetés intézkedései, köztük a brutális bankadó, a tranzakciós adó és a devizahitelekkel kapcsolatos beavatkozások. Az elmúlt időszakban azonban a kormány a német BayernLB-től megszerezte az MKB-t, majd az amerikai General Electrictől a Budapest Bankot. Orbán Viktor a múlt hónapban kijelentette, hogy immáron a bankszektor 50 százaléka magyar kézbe került és ez az arány felmehet 60 százalékra.

Papa hangsúlyozta, hogy bár nem tudja, milyen további meglepetéseket húzhat elő a kalapjából a magyar miniszterelnök, de a jelenlegi helyzetben enyhülhet a szektorra nehezedő nyomás. A régiós vezető szerint az MKB és a Budapest Bank megszerzésével a kormány elérte amit akart - ezzel támasztotta alá várakozását. A magyar vezetés a napokban békülékeny hangot ütött meg az országban tevékenykedő két osztrák bankkal, az Erstével és a Raiffeisennel kapcsolatban.

Az UniCredit elérte célját: átalakította a devizahiteleket forintkölcsönökké. Magyarországon a kevés nyereséges pénzintézet között van az olasz bank. Ennél is nagyobb kunsztnak tűnik azonban, hogy Oroszországban is profitot fognak bezsebelni idén.