Óriás szélerőmű épül Szibériában

A Fehér-tenger partján épül fel Európa egyik legnagyobb szélerőműve.
Barabás T. János, 2013. december 30. hétfő, 12:34
Fotó: Napi.hu

Arhangelszk térségében, a Fehér-tenger partján a német SoWiTec részvételével építi meg a Mezsregionszojuzenergo orosz vállalat az ország legnagyobb szélerőművét, amelynek teljesítménye meg fogja haladni a jelenlegi összes oroszországi szélerőmű együttes kapacitását.

Mint a Russia Beyond the Headlines írta, a helyszínt a németek választották ki a kedvező adottságok miatt - a jeges tengerparton tartósan másodpercenként 7,5 méteres a szél sebessége. Az építés első szakaszában 50 turbinát állítanak fel, amelyek 150-200 MW áramot szolgáltatnak - ez egy százezer lakosú város energiaszükségletét képes fedezni. A 16 milliárd rubelbe (5 milliárd dollár) kerülő építkezést 2015-ben szeretnék elkezdeni, de ki vannak szolgáltatva az engedélyezési eljárás elhúzódásának. A befektetés 15 év alatt fog megtérülni, szemben a 10,7 éves európai átlaggal - mert nem élvez semmilyen állami támogatást.

Az oroszországi szélerőművek teljesítménye együtt jelenleg 17-18 MW, s a legnagyobb közülük, a Kalinyingrád körzetében levő kulikovói is csak 5,1 MW áramot képes előállítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK