Óriásbank születik Olaszországban - harmincmilliárd eurós fúzió

A Banca Intesa részvényei 8,5, a Sanpaolo IMI papírjai 9,8 százalékkal erősödtek a két bank egyesülésének hírére.
NAPI Online, 2006. augusztus 28. hétfő, 09:49
Fotó:

Zöld jelzést adott a Banca Intesa S.p.A. és a Sanpaolo IMI S.p.A. egyesülésének a két olasz bank igazgatótanácsa: a szombaton, az érintett pénzintézetek székhelyén - Milánóban, illetve Torinóban - jóváhagyott megállapodások értelmében Olaszország piacvezető bankja jöhet létre.
A gyakorlatban a csaknem 30 milliárd eurós ügyletben a nagyobbik szereplő, az Intesa megveszi kisebb riválisát; 3,115 saját részvényt ad minden egyes Sanpaolo IMI-részvényért, ennek érdekében 5,84 milliárd új részvényt bocsát ki. (A Sanpaolo IMI egy papírját ezzel 15,78 euróra értékelik, ami 2 százalékkal kevesebb a torinói bankpapír augusztus 25-i, már az ajánlat híre után kialakult 16,5 eurós árfolyamánál.)

Az egyesülés nyomán felálló bank piaci értéke a pénteki árfolyamok alapján mintegy 65 milliárd euró - ezzel benne lesz az európai első tízben -, az olasz ANSA hírügynökség szerint odahaza a piac mintegy 20 százalékát mondhatja majd magáénak az ország bankfiókjainak 15 százalékával, 13 millió ügyféllel (utóbbi kétszer annyi, mint amennyivel a piaci értéke alapján a legnagyobb olasz bank, a főleg külföldön erős UniCredit S.p.A. rendelkezik otthon). A fúzió nagyjából 1,5 milliárd euróba kerül majd - derül ki a bankok közleményéből -, de a szinergiáktól már 2009-ben 1,3 milliárd euró megtakarítást várnak; ebben benne van a számítógépes hálózatok összevonása, az adminisztratív költségek mérséklése, valamint az is, hogy mintegy 10 százalékkal csökkentik az összesen több mint 6200 fiókból álló olaszországi hálózatot. A két pénzintézet együttvéve 102 ezer főt foglalkoztat, a Bloombergnak nyilatkozó elemzők szerint ez a létszám mintegy 10 ezer fővel eshet vissza, ha bezárják vagy eladják a fölös kapacitásokat.

A várhatóan 2006 végén, 2007 elején felálló új bank székhelye Torinóban lesz, vezérigazgatójának pedig az Intesa mostani vezérét, Corrado Passerát jelölik.

HOZZÁSZÓLÁSOK