A megállapodást a bíróságnak még jóvá kell hagynia. A vád szerint a GSK megsértette a gyógyszerkutatásra és -marketingre vonatkozó amerikai törvényeket, olyan piacszegmensekre értékesített termékeiből, amelyekre nem volt engedélye. Tizennyolc év alattiakat célzott meg Paxil nevű antidepresszánsával, miközben ezt csak felnőtteknek ajánlhatta volna. Ezenkívül olyan célokra árusította a Wellbutrint - egyebek között fogyásra, szexuális zavarok kezelésére -, amelyek szintén nem szerepeltek a hatósági jóváhagyásban. A cég a gyógyszerek népszerűsítésekor félrevezető cikkeket közölt orvosi lapokban, valamint korrumpált orvosokat.

A harmadik vádpont szerint a GSK nem adott meg bizonyos biztonsági adatokat a gyógyszer-ellenőrzési hatóságnak Avandia nevű diabétesz-gyógyszerével kapcsolatban. Az említett törvényellenes tevékenységeket a cég az 1990-es évek végétől kezdődően gyakorolta, az Avandia esetében egészen 2007-ig.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy cég bűnösnek vallja magát olyan perben, amelyben vétkes tevékenységgel vádolják. Éppen emiatt a GSK peren kívüli megállapodása is különösen szokatlan. James Cole igazságügyi miniszterhelyettes történelmi jelentőségűnek nevezte az ügyet. A 3 milliárd dolláros pénzbüntetésből egymilliárd büntetőjogi, kétmilliárd pedig polgári jogi büntetés. A cég közölte, hogy készpénzkészletéből fizeti ki ezeket.

Andrew Witty, a GSK elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a törvényellenes piaci tevékenység "a cég egy mostanitól eltérő korszakából származik", és az ilyesmit többé nem fogják eltűrni. "Tanultunk a hibáinkból" - jelentette ki közleményében. Az Egyesült Államokban gyógyszeripari cégek közül eddig a legnagyobb büntetést a Pfizer fizette 2009-ben, 2,3 milliárd dollárt, szintén peren kívül.