Óriásbírságot fizet a gyógyszermulti

Az Egyesült Államokban csalással vádolt GlaxoSmithKline (GSK) brit gyógyszeripari óriáscég elismerte bűnösségét három vádpontban, és beleegyezett abba, hogy peren kívüli megállapodásként 3 milliárd dollár pénzbüntetést fizessen. Tisztségviselők szerint ez volt az Egyesült Államok történetének legjelentősebb egészségügyi csalása.
MTI-Eco, 2012. július 3. kedd, 08:09
Fotó: Napi.hu

A megállapodást a bíróságnak még jóvá kell hagynia. A vád szerint a GSK megsértette a gyógyszerkutatásra és -marketingre vonatkozó amerikai törvényeket, olyan piacszegmensekre értékesített termékeiből, amelyekre nem volt engedélye. Tizennyolc év alattiakat célzott meg Paxil nevű antidepresszánsával, miközben ezt csak felnőtteknek ajánlhatta volna. Ezenkívül olyan célokra árusította a Wellbutrint - egyebek között fogyásra, szexuális zavarok kezelésére -, amelyek szintén nem szerepeltek a hatósági jóváhagyásban. A cég a gyógyszerek népszerűsítésekor félrevezető cikkeket közölt orvosi lapokban, valamint korrumpált orvosokat.

A harmadik vádpont szerint a GSK nem adott meg bizonyos biztonsági adatokat a gyógyszer-ellenőrzési hatóságnak Avandia nevű diabétesz-gyógyszerével kapcsolatban. Az említett törvényellenes tevékenységeket a cég az 1990-es évek végétől kezdődően gyakorolta, az Avandia esetében egészen 2007-ig.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy cég bűnösnek vallja magát olyan perben, amelyben vétkes tevékenységgel vádolják. Éppen emiatt a GSK peren kívüli megállapodása is különösen szokatlan. James Cole igazságügyi miniszterhelyettes történelmi jelentőségűnek nevezte az ügyet. A 3 milliárd dolláros pénzbüntetésből egymilliárd büntetőjogi, kétmilliárd pedig polgári jogi büntetés. A cég közölte, hogy készpénzkészletéből fizeti ki ezeket.

Andrew Witty, a GSK elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a törvényellenes piaci tevékenység "a cég egy mostanitól eltérő korszakából származik", és az ilyesmit többé nem fogják eltűrni. "Tanultunk a hibáinkból" - jelentette ki közleményében. Az Egyesült Államokban gyógyszeripari cégek közül eddig a legnagyobb büntetést a Pfizer fizette 2009-ben, 2,3 milliárd dollárt, szintén peren kívül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2012.07.04 06:59

@scapozs:

Mondjon egyetlen átlagos gyógyszert amiért külföldre kell menni!!!
Nő az átlagéletkor, javulnak a születési statisztikák.
Igen a jóléthez köthető betegségek száma növekszik.
Pl. a cukorbetegség drasztikusan aminek a szövődményeinek a kezelése egyre többe kerül majd. Nézze meg, hogy egy hónapban mennyit költ az OEP dialíziskezelésre.

Annyit ért az eü.-höz, mint a napi.hu.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

scapozs, 2012.07.03 12:09

@obsi:
"...javulnak a népegészségügyi mutatók."

TE HOL ÉLSZ EMBER?????
Menj el egy kórházba vagy szakrendelőbe és beszélj bármelyik orvossal!!!
Próbáld meg velük elhitetni ezt!
Kívánom, hogy soha ne kelljen külföldre menned a gyereked gyógyszeréért (amit egyre több szülőnek meg kell tennie...:( )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.07.03 11:25

Magyarország a külföldi gyógyszergyártók paradicsoma:
200 milliárddal csökkentették a gyógyszerkasszát és javulnak a népegészségügyi mutatók.
Cserébe kitermeltek egymillió pánikbeteget, depresszióst.
Rivotril, xanax, frontin...a szigorítás miatt a közgyógyos nyugdíjas nénike az adófizetők pénzéből támogatott gyógyszert kiváltva árulja egy ezresért a piacon. Köztudomású dolog.
Nem lép senki ellene.
200 milliárdot eltapsikoltak maguknak. Nincs felelős.
A sajtóban (élen a napi.hu-val) gyógyszerválság rémhíreket terjesztenek.
Ilyenkor miért nincs uniós bizottság aki foglalkozna az üggyel?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html