A hírügynökségek egybehangzó értesülései szerint a brüsszeli bizottság egyebek között a British Airways és az Air France-KLM társaságot bünteti meg, amiért a teherszállítási üzletágban árkartellt működtettek. A német Lufthansa várhatóan mentesül a bírság alól, mert adatokkal szolgált az eljárásban, amelyet még 2006-ban indított az EB az amerikai igazságügyi minisztériummal együttműködésben.

Első lépésként razziát tartottak több mint 20 cégnél. Végül 13 társaságot büntetnek meg, összesen 800 millió euróra. Egyedül a British Airways-t 120 millió euró megfizetésére kötelezhetik - értesült a Reuters.

Az elmarasztalt cégek közül 6 nem európai, köztük van az ausztrál Quantas és a Japan Airlines. A DowJones szerint a bírság elérheti az érintett tevékenységi körben elért bevétel 30 százalékát.

Az EB nem kommentálta a hírügynökségi jelentéseket. A vizsgálat eredményét kedden jelenti be Joaquín Almunia versenyügyi biztos. A társaságok a döntést két hónapon belül megtámadhatják az Európai Bíróságnál, az unió legfőbb igazságszolgáltatási szervénél.