A tárgyalások eredményeképp a világ harmadik legnagyobb nyersanyagellátója pénzhez jut, az Aluminium Corp. of China (Chinalco) pedig 18 százalékra duplázza a benne való részesedését. Mindez egyúttal a valaha volt legnagyobb, kínai vállalat által végrehajtott külföldi befektetés.

Míg az árupiacon a fémek árai a tavaly júliusi csúcshoz képest kevesebb mint felére csökkentek, Kína világszerte nagy erőket mozgósít bányák és nyersanyagcégek megvásárlására.

Az üzlettel a Rio Tinto a következő évtizedben is a nyersanyagpiac vezető szereplője lesz, és biztosítja a társaság stratégiájának folytatását - idézi a Rio Tinto közleményét a marketwatch.com.

Az egyezséget még a részvényeseknek és a piacfelügyeletnek is jóvá kell hagynia. Egy, a londoni The Times által közölt jelentés szerint a BHP Billiton esetleg megpróbálhat egy rivális ajánlattal fellépni. A BHP tavaly 66 milliárd dolláros ellenséges ajánlattal megkísérelte felvásárolni a Rio Tinto egészét, és jelenleg is résztulajdonosa a vállalatnak.

A kínai befektetéssel kapcsolatos bejelentéssel párhuzamosan a Rio 50 százalékos profitcsökkenésről számolt be 2008 egészét illetően. A 3,7 milliárd dolláros, megfelezett eredmény nagyrészt az alumínium-üzletággal kapcsolatos 7,9 milliárd dolláros leírásokkal magyarázható.

A Chinalco 7,2 milliárd dollárt fektet kötvényekbe, további 12,3 milliárdot pedig chilei, ausztrál és egyesült államokbeli bányákba és eszközökbe. A Rio Tintóban ugyancsak tulajdonos Alcoa körülbelül 1 milliárd dollárt kap a kínai vállalattól a részvényeiért cserében.