A tíz cég nyílt levélben fordult Klaus Reglinghez, az EFSF vezérigazgatójához. A vitában foglalnak állást, hogy miképpen volna érdemes bővíteni az euróövezeti mentőcsomagok motorjának számító EFSF "tűzerejét", kapacitását.

Az egyebek között az Allianz - a legnagyobb európai biztosítótársaság -, az Axa, a Banco Popular Espanol, a Deutsche Bank - a legnagyobb német bank -, a Generali és a PIMCO - a világ legnagyobb kötvényalap-kezelője - által jegyzett levél szerint nagyban megkönnyítené az euróövezeti tagállamok számára a hozzáférést a piaci forrásokhoz, ha az EFSF biztosítóként garanciát vállalhatna a tagországok kötvényeire.

A biztosítói funkció révén az euróövezet tagjai elviselhető feltételekkel, tűrhető kamatozással juthatnának finanszírozáshoz a tőkepiacon, ezért az EFSF felruházása e funkcióval alapvető eleme kell hogy legyen bármiféle válságkezelési tervnek, amelyet az EU kormányai kidolgoznak - hangsúlyozzák a levélírók.

A tíz társaság mellett további európai pénzügyi vállalkozások is pártolják az elképzelést, és csak a szoros határidő miatt nem tudtak csatlakozni a támogató levélhez.

A brüsszeli tanácskozássorozatot az euróövezeti tagországok pénzügyminiszteri találkozója nyitja meg péntek délután. A tervezett menetrend szerint szombaton a teljes EU pénzügyminiszteri értekezlete, majd külügyminiszteri ülése következik, vasárnap pedig az állam-, illetve kormányfők tárgyalnak, előbb 27-es, majd 17-es (vagyis euróövezeti) körben. A sorozatot - amennyiben vasárnap csak részleges megegyezésig jutnak - szerdán újabb euróövezeti csúcstalálkozó zárhatja le.