Ha sikerül tető alá hozni az ügyletet, a két cég egyesülésével a nettó forgalmat és működési nyereséget tekintve a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett dohánygyártó vállalata jön létre.

A Magyarországon is érdekelt, londoni székhelyű dohányipari konszern 42,2 százalékos részesedéssel bír az észak-karolinai székhelyű amerikai vállalatban. Pénteken kiadott közleménye szerint 47 milliárd dollárt kínál a maradék 57,8 százalékos tulajdoni hányadért, 24,13 milliárd dollárt készpénzben, 32,37 milliárd dollárt pedig részvénycsere útján fizetne ki.

A BAT ajánlata részvényenként 56,50 dolláros árnak felel meg, ami majdnem 20 százalékkal haladja meg a Reynolds American New Yorkban jegyzett részvényeinek 47,19 dolláros csütörtöki záróárfolyamát.

A British American Tobacco a világ egyik vezető dohányipari vállalata, több mint 60 országban piacvezető. Termékválasztékában több mint 200 márka szerepel, ezeket több mint 200 országban forgalmazzák.

Az év első kilenc hónapjában éves összevetésben és változatlan árfolyamokkal számolva 8,1 százalékkal növekedtek bevételei. Emelkedett az eladott cigaretta mennyisége is, a húzóerőt a fő márkák - Dunhill, Lucky Strike, Pall Mall és Rothmans - jelentették, 9,8 százalékos növekedéssel.

A Reynolds American számos cigarettamárkát gyárt és terjeszt az amerikai piacon, köztük van a Camel, a Lucky Strike, a Pall Mall, a Kool, a Winston, az Eclipse, a Salem és a Doral.

Az amerikai számviteli szabványok (GAAP) alapján készült adatsor szerint a Reynolds American nettó árbevétele az idei harmadik negyedévben éves összehasonlításban 1,4 százalékkal 3,2 milliárd dollárra nőtt, nyeresége 31,1 százalékkal 861 millió dollárra ugrott. Az év első kilenc hónapjában 9,3 milliárd dolláros nettó árbevétel (+22,3 százalék) mellett 5,2 milliárd dolláros profitot (+75,6 százalék) termelt.


A helyzetet pontosabban tükröző non-GAAP számok szerint a vállalat harmadik negyedéves adózott eredménye 12,0 százalékkal 875 millió dollárra nőtt. Az első háromnegyedévet tekintve a profit 33,4 százalékkal 2,4 milliárd dollárra emelkedett.


A BAT árfolyama a londoni tőzsdén 2,70 százalékos pluszban, míg New Yorkban a nyitás előtti elektronikus kereskedésben 2,34 százalékos nyereségben állt. A Reynolds American 1,94 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést csütörtökön, de a zárás utáni elektronikus kereskedésben 0,04 százalékos mínuszba, 47,17 dollárra csúszott az árfolyam.