Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy szándéknyilatkozatot írt alá az Airbus S.a.s-szel 110 darab Airbus A321neo típusú repülőgép megvásárlásáról, versenyeztetési folyamat után. A repülőgépek leszállítása 2019-ben kezdődik meg. A szándéknyilatkozat rendelkezik további 90 darab A321neo típusú repülőgép nem kötött vételi jogáról is - közölte a társaság.

Az új repülőgépek egy része a jelenlegi repülőgépeket váltja majd, amikor azok visszakerülnek a lízingbeadókhoz, másik részük pedig a Wizz Air további növekedéséhez biztosítja majd a kapacitás bővítését. A szándéknyilatkozat lehetővé teszi a Wizz Air számára, hogy néhány A321neo repülőgépet A320neo típusúra cseréljen jövőbeli szükségleteinek megfelelően. A megállapodás értelmében a Wizz Air visszavonja 10 darab A320ceo gépcsaládba tartozó repülőgépre leadott megrendelését, amelyek leszállítására 2018 folyamán került volna sor a Wizz Air és az Airbus S.A.S. közötti jelenlegi vételi megállapodás keretein belül.

12,5 milliárd dollár a gépek listaára

A jelenlegi listaárak mellett a szándéknyilatkozatban foglalt, megrendelt repülőgépek összértéke meghaladja a 12,5 milliárd dollárt, ugyanakkor a vállalat kedvezményt biztosít a légitársaság számára. A megbízás teljesítéséhez szükséges a Wizz Air igazgatótanácsa végleges jóváhagyása, majd a Wizz Air részvényeseinek jóváhagyása.

Maradhatnak az alacsony viteldíjak

"A 110 darab A321neo repülőgépre vonatkozó rendelésünk lehetővé teszi számunkra a hosszú távú, átgondolt növekedés biztosítását és azt is, hogy továbbra is alacsony viteldíjakat kínálhassunk fogyasztóinknak Közép- és Kelet-Európában és azon túl, ezáltal biztosítva az erőteljes növekedést a következő évtizedben is. Ha véglegesedik, a rendelésünk új Airbus A321neo típusú repülőgépeket tartalmaz Cabin Flex konfigurációval, amely 239 darab, 18 hüvelykes komfort szabványnak megfelelő üléssel rendelkezik. A neo család (neo: new engine option; új hajtómű opció) jelentősen alacsonyabb működési költségeket és üzemanyagfelhasználás-csökkentést biztosít, amely közvetlen hatással van a költségeinkre" - mondta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója.

A320-ast is vásárolnak

A Wizz Air 61 darab Airbus A320 repülőgépet vett át a rendelésben szereplő 112-ből, amelybe beletartozik 27 darab A321 típusú repülőgép is, ezek leszállítása novemberben kezdődik meg. A fennmaradó 41 repülőgép leszállítása, a szándéknyilatkozatban foglaltak szerinti 10 repülőgép megrendelésének törlése után, 2018 derekán folytatódik majd - írta a légitársaság közleményében.