A JPM, az Egyesült Államok legnagyobb bankja 13 milliárd dollárt fizet majd ki azért, hogy megszüntessék az ellene folyó polgári peres eljárásokat, amelyeket a 2008-as pénzügyi válságot megelőző derivatív ügyletei miatt indítottak.

Korábbi hírek szerint a JPM 9 milliárd dollár büntetést fog fizetni, és 4 milliárd dollár kárpótlást nyújt az általa megkárosított ingatlantulajdonosoknak. A bank és a minisztérium között az utolsó vitás pontok ennek a 4 milliárd dolláros kárpótlásnak a feltételei voltak, de hétfőn ebben is sikerült megegyezni.

Az UBS bank elemzői, Derek De Vries és Brennan Hawken szerint az egyezség jó hír a JPM számára. Az elemzők szerint még vannak a JPM-t fenyegető jogi kockázatok (például a Libor-botrány), de a mostani alku egy jelentős előrelépés a bank számára. A JPM ezzel kikerül a közérdeklődés középpontjából, és a befektetők újra nagyobb bizalommal fordulhatnak a pénzintézet felé.

A UBS munkatársai szerint a JPM összességében megerősödve került ki a gazdasági válságból, ugyanis növelni tudta piaci részesedését a legtöbb üzletágában. Az elemzők szerint kifejezetten furcsa volt eddig ez a helyzet, hogy egy piacvezető bank ennyire, számításaik szerint nagyjából 15 százalékkal, alulértékelt legyen a tőzsdén.

Az elemzői optimizmus ellenére fontos megjegyezni, hogy az igazságügyi minisztériummal kötött megállapodás értelmében a JPM ellen nem indul majd polgári peres eljárás, de a bank nem mentesül az esetleges büntetőjogi felelősségre vonás alól.