Óriási cég születik a gyógyszeriparban

A francia Sanofi-Aventis és az amerikai Merck újra egyesíti állatgyógyászati részlegeit. Az így létrejövő közös vállalat legalább évi 5,3 milliárd dollár forgalmat hozhat és a piac 29 százalékát ellenőrizheti.
NAPI, 2010. március 9. kedd, 18:17
Fotó:

Amennyiben a szükséges versenyhatósági engedély megérkezik, 16,5 milliárd dollár értékűre taksált állatgyógyászati cég jöhet létre az évente 5 százalékkal bővülő, jelenleg 18 milliárd dollárosra becsült piacon - derül ki az ft.com tudósításából.

A kedden bejelentett megállapodásra azt követően került sor, hogy a Sanofi-Aventis tavaly négymilliárd dollárért kivásárolta korábban már meglévő, Merial nevű közös, szintén állatgyógyászati cégükből a Merck & Co. Inc. 50 százalékos részesedését. A Merck kiszállása volt a feltétele annak, hogy a versenyhatóság engedélyezze az amerikai társaság számára a rivális Schering-Plough 41 milliárd dolláros felvásárlását, amivel a Merck hozzájutott a Schering Intervet nevű állatgyógyászati részlegéhez is.

A Merck-részesedés kivásárlásakor viszont olyan call opciós megállapodást írtak alá, amely alapján a Merck/Schering-Plough ügylet lezárását követően a Sanofi-Aventisnek lehetősége nyílik egy olyan közös vállalatba összegyúrnia a Merialt az Intervettel, illetve saját állatgyógyászati üzletágával, amiben a Merck és a francia cég egyenlő részesedéssel rendelkezik. Ez történt tehát most meg. 

A Merial piaci értéke nyolcmilliárd, az Interveté 8,5 milliárd dollár, a különbség ellensúlyozása érdekében a Sanofi 250 millió dollárt fizet a Mercknek, illetve további 750 milliót is átutal, kiegészítve a tavaly megvásárolt Merial-részesedés ellenértékét.

HOZZÁSZÓLÁSOK