Óriási drágulás jöhet az olajnál

Jövő nyáron az amerikai vezetési szezon alatt az olajár 70 dollárig is emelkedhet - véli a Bank of America Merrill Lynch vezető elemzője. A 2010-es évihez hasonló rali jöhet az olajnál.
portfolio.hu, 2016. augusztus 30. kedd, 07:40
Fotó: Reuters

Akár 70 dollárig is emelkedhet az olaj ára jövő nyárra, a szezonálisan erősebb amerikai vezetési szezon alatt, ahogy a piac erős túlkínálatos állapotból jelentős deficitbe fordul át - véli Francisco Blanch, a Bank of America Merrill Lynch árupiaci és derivatív részlegének elemzési vezetője a CNBC szerint.

Az OPEC-nek kartellként vége, egymással versengő elképzelések vannak a tagországokban, így nagyon kicsi a tér a kompromisszumra. A Bank of America szerint azonban még ha nem is lesz megállapodás az OPEC-tagok között, jövőre a globális olajkereslet így is mintegy napi 800 ezer hordóval haladhatja meg a kínálatot.

Ez utóbbit elsősorban annak tulajdonítják, hogy az olajárak összeomlása után a vállalatok jelentősen visszafogták beruházásaikat, ami viszont ekkora már jelentkezni fog a termelésben. Legutóbb 2010-ben volt ilyen mértékű deficit az olajpiacon, ami azt eredményezte, hogy az árak 78 dollárról 95 dollárig emelkedtek.

Blanch szerint a Fed fokozatosan fog csak kamatot emelni, ami kordában tarthatja a dollárt, és megakadályozza, hogy az olaj túl drágává váljon a más devizát tartó vásárlóknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2016.08.30 11:37

Inga hatás. Nagyon megnőtt a kereslet az alacson yár miatt. Ez előbb utóbb felhajtja az árakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html