Óriási elbocsátásokra készül a LOT

Repül a csőd szélén tántorgó lengyel nemzeti légitársaság pilótáinak és légi kísérőinek 40 százaléka, a megmaradtaknak pedig alacsonyabb fizetésért kell tovább dolgozniuk.
Barabás T. János, 2013. február 13. szerda, 15:27
Fotó: Napi.hu

A veszteséges, s ezért szerkezetátalakításra szoruló lengyel nemzeti légitársaság a PiN rádió értesülése szerint kénytelen pilótái és légi személyzete mintegy 40 százalékát elbocsátani, és a megmaradók fizetését leszállítani. Az átszervezéssel az 1100 pilóta és légi személyzet mintegy 450 tagját küldik el, a leépítés az irodai dolgozóknak csak 20 százalékát sújtja, 250 alkalmazottat. Ráadásul a Gazeta Wyborcza beszámolója szerint azok sem járnak jól, akik maradhatnak: fizetésüket 25 százalékkal akarja csökkenteni a társaság.

A drasztikus intézkedések oka a vállalat anyagi helyzete, ami miatt a LOT állami segítséget kért, összesen mintegy 1 milliárd zlotyt (70 milliárd forint), amelynek első hitelrészletét, 400 millió zlotyt decemberben folyósította is az államkincstár, miután a légitársaság jelezte, hogy a korábban tervezet nyereség helyett súlyos veszteséggel zárja a 2012-es évet is. Egyelőre kérdéses, hogy az Európai Unió jóváhagyja-e az állami segítséget, ha nem, akkor a LOT kénytelen lesz csődöt jelenteni. A cég részvényeinek 93 százaléka állami tulajdonban van, és a kormány eredeti elképzelése az volt, hogy végrehajtják a szerkezetátalakítását és privatizálják, de Donald Tusk miniszterelnök már úgy nyilatkozott, nem fogják minden áron megmenteni a vállalatot.

A szerkezetátalakítás keretében a társaság lízingelt flottájának csaknem felét, a 40-ből 15-öt visszaadja a bérbeadóknak, csak a legtöbb hasznot hozó járatokat és a leggazdaságosabb repülőgépeket akarják megtartani - közölte a parlamentben Mikolaj Budzanowski kincstárügyi miniszter. Ez utóbbiak közé tartoznak a decemberben Európában elsőként lízingelt Boeing Dreamlinerek, bár meglehetősen sok műszaki probléma van velük. Emellett a LOT lázas tempóban adja el az alapműködéséhez nem szükséges vagyonelemeit, részvénycsomagokat, hivatali épületeket és szállodákat.

HOZZÁSZÓLÁSOK