Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A két cég vezetése állítólag megállapodott arról is hogy az RCS&RDS a romániai piacért cserébe más országokban átengedné a teret az UPC-nek. A hírek szerint Teszári Zoltán a cég többségi tulajdonosa jelenleg hitelező bankot keres a több mint 300 millió dollárra becsült ügylet finanszírozására, valamint a vállalat 175 millió dolláros tartozásainak átütemezésére. Piaci források szerint a tárgyalások Bécsben folynak a forrást Goldman Sachs, a Credit Suisse vagy a Morgan Stanley biztosíthatja.

A több mint 700 millió dolláros éves bevételű RCS&RDS többségi tulajdonosa a 41 éves nagyváradi üzletember Teszári Zoltán, 43 százalékarányban, a részvények fennmaradó részén az Epic és a Quadrant befektetési alapok valamint több Romániai üzletember osztozik.


Amennyiben a romániai távközlési piacon 15 éve rivalizáló két cég egybeolvad, egy olyan mamutvállalat jöhet létre, amelynek a 4 millió kábeltelevíziós ügyfele mellett 1,7 millió előfizetője lesz vezetékes telefon szolgáltatásra, emellett az új cég 1,4 millió mobiltelefon és ugyanannyi internet-felhasználóval is számolhat. Ez esetben az újonnan megalakult konzorcium összesített éves árbevétele meghaladná az egy milliárd dollárt is, miközben a helyi kábelpiac 55 százalékát uralná.

A helyi kábeltelevíziós piac vezetője jelenleg is a RCS&RDS, előfizetőinek száma meghaladja a 2,7 milliót. Második helyen áll a UPC, 1,15 millió előfizetővel, a Romtelecom és a Digital Cable Systems 1 illetve 0,22 millió háztartásban szolgáltat.

A UPC 2005-ben még piacvezető volt Romániában, ügyfelei azonban egyre nagyobb számban igazoltak át az agresszív árképzési politikát folytató RCS&RDS-hez, a UPC előfizetők száma tavaly 7,4 százalékkal csökkent.  A UPC Holding közép -és kelet-európai bevételei 835,8 millió  eurót összesítettek, ami egy százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest - derül ki a vállalt pénteken közzétett adataiból. A jelentés szerint cég összesített (európai és chilei) árbevétele elérte a 3,74 milliárd eurót, miközben a nyereség 750 millió eurón tetőzőt, 57 százalékkal magasabban, mint tavaly.