Németország legnagyobb légitársasága, a Lufthansa 600 légi járatát törli csütörtökön, mivel a repülőterek közalkalmazotti státusban lévő dolgozói általános sztrájkot tartanak - jelentette a Reuters. A Verdi szakszervezet felhívására mások mellett a csomagok rakodásával és a karbantartásával foglalkozó alkalmazottak csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, amely a magyar idő szerint délután két óráig tartó első műszak idejére szól.

Az érdekvédők növelni akarják a nyomást a kormányon a bértárgyalások március végén esedékes következő fordulója előtt. A szakszervezetek 3,5 százalékos fizetésemelést, továbbá havi 100 euró extrajövedelmet akarnak 2,1 millió szövetségi és önkormányzati közalkalmazottnak. Ez összesen 6,7 százalékos plusz lenne, amit a kormány sokall.

A Lufthansa 1800 járatot üzemeltet csütörtökönként saját márkaneve alatt, illetve a Germanwings fapados légitársaság keretében. A cég kénytelen törölni szinte minden belföldi járatát, amely a délelőtti műszak alatt szállt volna fel. A hosszabb távú járatokat sem kíméli a sztrájk, amelyben csak Európa legnagyobb légikikötőjében, a frankfurti repülőtéren 1400-an vesznek részt.

Emellett káosz lesz Kölnben és Bonnban, Düsseldorfban, Hamburgban, Hannoverben, Stuttgartban és Münchenben. A német légitársaságon kívül más cégek járatait és érinteni fogja a felfordulás, ezért az utasok mindenütt várakozásra, sorban állásra számíthatnak. A Lufthansa ingyen helyezi át a megváltott jegyeket más járatokra és a hazai gépek utazói átnyergelhetnek a Deutsche Bahn expresszvonataira.

Az egymás követő sztrájkok eurómilliókba kerülnek a légitársaságoknak. A Lufthansa legutóbb a múlt hónapban került szembe a munkavállalók egyik csoportjával, a frankfurti repülőtér biztonsági személyzetével. A felügyelők munkabeszüntetése miatt az utasok nem tudtak átkelni a biztonsági kapukon. Ezt a csata hárommillió eurót nyelt el a cég üzemi nyereségéből.