BUX
41002

Óriási per indult, fájhat a Volkswagen feje

Csaknem 300 befektető nyújtott be egy több milliárd eurós kártérítési keresetet a Volkswagen-csoport ellen, mivel az szerintük megszegte az elmúlt években a kibocsátási botránnyal kapcsolatban tájékoztatási kötelezettségeit.

Napi.hu, 2016. március 15. kedd, 13:01

A Reuters értesülései szerint tegnap mintegy 300 intézményi befektető nyújtott be egyesített keresetet a Volkswagen (VW) AG ellen az alsó-szászországi Braunschweig (Brunswick) bíróságán. A kereset szerint az autógyártó cég a keresetet benyújtó befektetőknek 3,256 milliárd eurónyi kárt okozott, mivel a kibocsátási botrány során megsértette a tőkepiacokkal kapcsolatos kötelezettségeit.

A keresetet benyújtó befektetők között a világ minden tájáról találni intézményi befektetőket, van köztük német biztosítótársaság és amerikai nyugdíjalap is. A képviseletükben eljáró jogi iroda, a TISAB tájékoztatása szerint a bíróság elsősorban azt vizsgálja majd, hogy a Volkswagen megsértette-e a 2008 júniusa és 2015 szeptember 18-aközötti időszakban azokat a kötelezettségeit, amelyek nyilvános kibocsátóként vonatkoztak rá.

A VW szóvivője a hírügynökségnek nem kívánta egyelőre kommentálni az eljárást, mondván, ők még nem látták a keresetet.

A jogi iroda e mellett egy úgynevezett mintakeresetet is benyújtott, amelyben korábbi, hasonló ügyekben indított, magánbefektetők által megnyert pereket használna mintaként. Mivel információink szerint a Vokswagen AG eddig visszautasított minden megkeresést a peren kívüli megegyezésekre vonatkozóan, ezért kénytelenek voltunk megindítani ezt a több milliárd eurós kártérítési pert - írja közleményében a keresetet benyújtó jogász, Andreas Tilp

Tilp már októberben is nyújtott be hasonló keresetet, akkor magánbefektetők megbízásából.