Óriási változás jön a bolti kasszáknál

Újgenerációs biometrikus kártyát mutatott be a Mastercard, mely a chip technológiát ötvözi az ujjlenyomattal.
Domokos László, 2017. április 20. csütörtök, 18:33
Fotó: Napi.hu

Az új technológiát először Dél-Afrikában tesztelték. Két különálló teszt futott, az egyik egy vezető szupermarketnél - a Pick n Pay-nél, a másik az Absa Banknál, a Barclays Africa egyik leányvállalatánál - adta hírül a cég.

Az új kártya a mobilfizetéseknél ma is alkalmazott ujjlenyomat leolvasó technológián alapszik, mely világszerte használható az EMV típusú termináloknál.

A felhasználók egyre jobban ráéreznek a biometrikus azonosítás nyújtotta kényelemre és biztonságra - mondta Ajay Bhalla, a Mastercard vállalati kockázatért és biztonságért felelős elnöke.

Így működik

A kártyabirtokosnak regisztrálnia kell a saját pénzintézeténél, ahol az ujjlenyomatát a regisztrációnál egy titkosított digitális sablonná konvertálják át, melyet a kártyán tárolnak. Ezt követően a kártya a világ bármely EMV típusú termináljánál használható lesz.

Bolti vásárlásnál a biometrikus kártya ugyanúgy működik, mint bármelyik chipes kártya. A kártyabirtokos egyszerűen behelyezi a kártyát a terminálba, ujját pedig a beépített érzékelőre teszi. Az ujjlenyomatot a kártyán található sablon alapján ellenőrzik - amennyiben azok egyeznek, a fizetési tranzakció megvalósul, a kártyabirtokosnak ki sem kell adnia a kártyát a kezéből.

Sok az előnye

Egy pénzügyi tranzakció biometrikus hitelesítése igazolja azt, hogy a kártyás fizetést a plasztik jogos használója vette igénybe. A kártya a jelenleg használatban lévő EMV típusú terminálokkal is működik, nincs szükség újabb hardver- vagy szoftverfrissítésre.

A kártyakibocsátók számára előnyös, hogy a technológia plusz segítséget jelent a csalások észlelésében és megelőzésében, növelheti az elfogadás hatékonyságát, csökkentheti a működési költségeket és elősegítheti a felhasználói hűség kialakulását. A kártya következő változatai ráadásul már egyérintésesek lesznek, hogy még egyszerűbb dolgunk legyen a pénztáraknál.

A következő hónapokban további tesztek várhatók Európában és Ázsia csendes-óceáni térségében - közölte a Mastercard.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2017.04.20 22:53

Tök jó lenne, ha nem lehetne hamisítani az ujjlenyomatot... De az is lehet mégegyszerűbb lesz meghekkelni az ujjlenyomat memóriát. Már a paypass is egyszerű biztonsági lyuk de legalább fix limit van, de ez még rosszabb lesz ilyen szempontból. De baromi kényelmes lesz, tényleg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html