Óriási veszteséget jelentett a Toshiba

A japán Toshiba elektronikai és gépipari konszern rendkívül nagy veszteséget jelentett kedden, a tavaly áprilisban kezdődött üzleti éve első 9 hónapjában a cég 4,7 milliárd dollár veszteséget szenvedett el, és azzal számolnak, hogy a teljes üzleti évben 9,2 milliárd dollár lesz a veszteség.
Domokos László, 2017. április 11. kedd, 19:44
Fotó: Reuters

A Toshiba, amely évtizedekig Japán egyik legsikeresebb cége volt, az amerikai atomerőmű-építéseken szenvedett el óriási veszteséget.

A közzétett számok könyvvizsgálói audit nélküli adatok, mivel a Toshiba könyvvizsgálója, a PricewaterhouseCoopers Aarata bizonytalanságokat talált az amerikai CB&I Stone and Webster felvásárlási számainál. A Toshiba március végén döntött chipgyártó üzletágának eladásáról.

A konszern azért kényszerült megválni értékes üzletágától, mert egyik leánycége, az amerikai atomenergetikai Westinghouse Electric miatt hatalmas veszteségei keletkeztek.

A Westinghouse március végén csődvédelmi kérelmet nyújtott be egy New York-i bíróságon. A csődvédelem ideje alatt a társaság át tudja szervezni tevékenységét oly módon, hogy futó projektjeit ne befolyásolja lényegesen az eljárás.

A Toshiba a svájci UBS segítségével most feltérképezi azt is, hogy megváljon-e svájci leányvállalatától, a Landis+Gyrtől, vagy inkább tőzsdére vigye. A japán vállalatot az a veszély fenyegeti, hogy részvényeit kivezetik a tokiói tőzsdéről.

A Toshiba részvényárfolyama kedden 223,5 jenen, 2,70 százalékos mínuszban zárt a tokiói tőzsdén.

HOZZÁSZÓLÁSOK