Óriásit kaszált a gyenge rubelen az orosz olajcég

Az alacsony olajárak ellenére egy orosz olajvállalat lett a legnyereségesebb, lehagyva a globális óriásokat.
Barabás T. János, 2016. február 24. szerda, 18:23
Fotó: Reuters

A Bloomberg jelentése szerint az orosz Szurgutnyeftyegaz már nyereségesebb mint az ExxonMobil és a Royal Dutch Shell - ugyanis az egyetlen nagyobb olajvállalat, amely képes jövedelemhez juttatni befektetőit. Az elmúlt 15 hónapban az általa fizetett osztalék elérte a 18,5 százalékot. Ennek köszönhetően fedezni tudta a vállalat részvényei árfolyamának 14 százalékos esését és profithoz juttatni befektetőit. Az olajpiac óriásainak részvényesei azért kénytelenek vesztesége elkönyvelni, mert papírjaik értékvesztését nem képes fedezni az osztalékuk.

A Szurgutnyeftyegaz sikerének titka hatalmas dollártartaléka. Az elmúlt 10 évben nyereségét nem új beszerzésekre fordította, hanem eltette, s így több mint 30 milliárd dollárt gyűjtött össze. Mivel a vállalat az osztalékot rubelben fizeti, amelynek árfolyama az elmúlt két évben közel 50 százalékot esett, a cég óriási nyereségre tett szert az árfolyam-különbözeten, amiből rekord nagyságú osztalékot fog fizetni.

Az ország harmadik legnagyobb olajvállalatát 1993-ban alapították. Nettó nyeresége a tavalyi év első kilenc hónapjában 39,4 százalékkal haladva meg az előző évit 6,4 milliárd dollár volt. Emellett mint a dollártakarékossági stratégiája mutatta, nem idegen tőle a jövőbelátás: az ország legnagyobb olajpala kitermelője, övé volt az orosz termelés 76 százaléka 2013-ban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.24 19:27

Gyorsan vásárolok is a részvényeiből még többet, szeretem a zsíros osztalékot...

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html