Orosz-amerikai hadiipari összecsapás Indiáért

India több mint tízmilliárd dollárért vásárolna új vadászgép-flottát, és bár a MiG-eket régóta használják, korántsem biztos, hogy most is az orosz repülők új verziója lesz a befutó.
NAPI Online, 2009. február 10. kedd, 16:44
Fotó:

Új-Delhi egy ötéves program keretében 35 milliárd dollárért kívánja modernizálni teljes haderejét úgy, hogy az összeg harmadát a légierőre fordítanák - írja a pravda.ru. Oroszország is beszáll a megrendelésért folyó versenybe, a MiG-35-ösök vetélytársai a francia Rafale-ek, az európai Eurofighterek, a svéd Gripenek, az amerikai F-16-osok és F-18-asok lehetnek.

India 10,4 milliárd dollárért 126 modern vadászgépet kíván beszerezni, további milliárdokért pedig 197 könnyűhelikoptert vásárol. Az ország a világ legnagyobb hadiimportőreinek egyikévé vált az utóbbi néhány évben, elsősorban Pakisztánnal való konfliktusa következtében. A két ország között ráadásul bármikor kitörhet egy harmadik háború.

Oroszország számára nem ismeretlen az indiai hadipiac: 2004-ben az orosz Szuhoj vezette be a Su-30MKI vadászgépek licenszgyártását. Másik ütőkártyájuk pedig az új MiG-35-ös lehet, melyet az Aero India 2009 légiparádén lepleznek majd le. A gép a régi MiG-29-esek modernizált változata, melyet erősebb radarral, korszerű elektronikával, erősebb védelmi rendszerrel és légifegyverekkel szerelnek fel. E tulajdonságai és alacsony ára miatt lehet versenyképes ez a modell - véli Konsztantyin Szivkov geopolitikai szakértő.

Oroszország jó eséllyel száll harcba a megrendelésért, hiszen a két állam évek óta jó viszonyban van, a MiG cég pedig jelentős indiai partnerkapcsolatokkal bír. A MiG-ek 1963-ban jelentek meg először Indiában, ahol sokáig a MiG-21-esekből állt a légierő vadászgép-flottája. A személyzet oroszországban kapott kiképzést és a MiG jelenleg is képviselteti magát az indiai légierőben MiG-29-es modelljeivel. Ezen kívül az oroszok folyamatos támogatást és pótlást biztosítanak a szükséges alkatrészekből, így mellettük szólnak kompatibilitási előnyök is.

Mégsem vehető biztosra, hogy az oroszok lesznek a befutók. Anatolij Tsziganok katonai és politikai szakértő szerint a két legnagyobb versenytárs, az Egyesült Államok és Franciaország lehet, amelyekkel Indiának szintén vannak katonai kapcsolatai. Az Obama-kormányzat ráadásul kiemelten kezeli India kérdését, így Konsztantyin Szivkov szerint a majdani tender eredménye Új-Delhi külpolitikai irányultságával kapcsolatban is árulkodó lehet.
Más szakértők szerint a MiG-35 ellen szól, hogy e modell csak a MiG-29 újabb változata, miközben India igazi ötödik genrációs vadászgépet szeretne. Többen azt is felvetik a kérdés kapcsán, hogy India inkább licenszekhez szeretne hozzájutni, hogy megkezdhesse saját haditermelését.

HOZZÁSZÓLÁSOK