Elfogtak Magyarországon egy orosz bankárt

Őrizetbe vették a csődbe ment orosz Sztratyegija kereskedelmi bank igazgatótanácsának tanácsadóját Magyarországon – írja az Index az orosz legfőbb ügyészség közlése nyomán.
Szász Péter, 2019. november 21. csütörtök, 14:57
Fotó: Reuters

Az őrizetbe vett személy nevét nem közölték, azt azonban igen, hogy Magyarországról való kiadatása folyamatban van. Magyar beszámoló nem jelent meg a történtekről, a legfőbb Ügyészség nem tudta megerősíteni a hírt, az ORFK későbbre ígért tájékoztatást - olvasható a portálon.

Az orosz Sztratyegija kereskedelmi bank nem volt meghatározó szereplője a piacnak, nem került fel az első 200 orosz bank listájára sem. 2016-ban egyike volt annak a több mint 70 orosz banknak, amelynek működési engedélyét az orosz központi bank (CB) visszavonta, mert nem tettek eleget a követelményeknek a nemzetközi pénzmosással szemben és - állította a CB - vitatható pénzügyi tranzakcióban vett részt, felélve teljes tőkéjét. A vád szerint a Magyarországon őrizetbe vet tanácsadó 2016-ban a bank hitelkihelyezési osztályának vezetőjével szövetkezve 156 millió dollárnyi hitelt helyezett ki a férfi érdekeltéségéhez köthető cégekhez, amelyek érdemi tevékenységet nem folytattak.

HOZZÁSZÓLÁSOK