Működik az oroszok csodafegyvere

Él és virul az a két adóparadicsom, ahova az EU-s és amerikai szankciók sújtotta orosz vállalatok áttehetik a székhelyüket, hogy mérsékeljék a veszteségeiket. Az egyik a lengyel határon van.
Barabás Júlia, 2018. december 22. szombat, 13:46
Fotó: Shutterstock

A Moszkva 2014-es ukrajnai beavatkozása után életbe lépett amerikai és európai szankciókkal sújtott nagy orosz konszernek adóparadicsomra leltek a Lengyelország szomszédságában, a kalinyingrádi enklávéban - írja a Rzeczpospolita.

Ilyen terület összesen kettő van Oroszországban: az ország nyugati és keleti felén, Kalinyingrádban és Vlagyivosztokban. Anton Alichanov, az előbbi övezet kormányzója, azt mondta, hogy jelenleg 12 nagy társasággal folytatnak megbeszéléseket a letelepedésről.

Az oroszok által ellenőrzött külföldi cégek eddig a világ különböző adóparadicsomaiban voltak bejegyezve. Becslések szerint tulajdonosaik ezeken át vitték ki illegálisan Oroszországban szerzett jövedelmüket. A Krím elfoglalása után bevezetett nyugati szankciók nyomán határozottan felléptek az érintett országok ellen - 2018 elején 17 állam szerepelt az unió feketelistáján.

A máshonnan eltanácsolt vállalatok segítségére sietett a Kreml a két adóparadicsom megnyitásával idén augusztusban. Így a nyugat feketelistáján szereplő orosz cégek vagy Kalinyingrádban, vagy Vlagyivosztokban jegyeztethetik be magukat.

Ott "nemzetközi vállalat" státust kapnak, és például korlátozás nélkül számolhatják el üzleteiket valutában, illetve csökkentett jövedelemadót fizetnek. Az oroszok nem titkolják, hogy egyik fő céljuk az "idegen országok szankciói által okozott hatások minimalizálása".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2018.12.23 10:26

ebből mihaszna van az oroszoknak?

mitől jó az, ha a nagyvállalatok sokkal kevesebb adót fizetnek így be az orosz költségvetésbe?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.12.22 17:00

Ez mitől csodafegyver?
Kevesebb valutát csempésznek ki Oroszországból? Megcsinálják másképpen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html