Új gázszerződést kötött Szijjártó Péter Moszkvában

Könnyen előállhat az a helyzet, hogy Oroszország a továbbiakban Ukrajnán keresztül nem szállít gázt az európai kontinensre. Nekünk erre a forgatókönyvre kell készülnünk - mondta Szijjártó Péter Moszkvában. A magyar kormány ma megállapodást kötött a Gazprommal arról, hogy jövőre is Ausztrián keresztül kapjuk az orosz gázt, valamint arról, hogy a jövő évi hazai gázellátáshoz szükséges, betározandó gázt még idén leszállítja az orosz állami energiacég.
Domokos Erika, 2019. március 21. csütörtök, 14:59
Fotó: MTI Fotó - KKM/Mitko Sztojcsev

Magyarország jövő évi gázellátása akkor is biztosított, ha Moszkva és Kijev között nem születik az év végéig új, gáztranzitról szóló megállapodás, a Gazprommal emellett megindult a hosszú távú hazai ellátás biztonságához szükséges tervezés és együttműködés is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek, miután csütörtökön Moszkvában megbeszélést folytatott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.

Az energiaellátás kérdése geopolitikai színezetet is kapott azáltal, hogy Oroszország és Ukrajna közötti tranzit-megállapodás az idei esztendő végével lejár és egyelőre nem köttetett új szerződés. Vagyis könnyen előállhat az a helyzet, hogy Oroszország a továbbiakban Ukrajnán keresztül nem szállít gázt az európai kontinensre. Nekünk erre a forgatókönyvre kell készülnünk, hiszen mindig a legrosszabb forgatókönyvet kell figyelembe venni akkor, amikor az ország energiaellátásának biztonságát kell megterveznünk - mondta a tárcavezető.

Ma megállapodást kötöttünk a Gazprom vezérigazgatójával arról, hogy ha van, ha nincs tranzitmegállapodás Oroszország és Ukrajna között a jövő évet illetően, a Gazprom akkor is biztosítja Magyarország gázellátását - közölte a magyar miniszter. Magyarország a lakossági és az ipari fogyasztás egy részét ugyanúgy, mint idén, Ausztrián keresztül tudja majd megvásárolni, másrészt pedig ki kell használnia az egész közép-európai térségben egyedülálló tározókapacitását.

Magyarországon 6,3 milliárd köbméternyi gáztározó-kapacitás áll rendelkezésre. Most látszik csak igazán mennyire jó döntés volt ennek a kiépítése, hiszen ezen tározókban be tudunk tárolni annyi gázt az idén, hogy az elégséges lesz a jövő évben Magyarország gázellátásához - véli Szijjártó.

Megállapodtak a Gazprommal arról is, hogy a jövő évi gázellátáshoz szükséges, betározandó gázt Magyarország még az idén megvásárolja, és azt a cég le is szállítja. Így tehát az idei esztendő zárásakor biztosak lehetünk a jövő esztendő magyarországi gázellátásának biztonsága és biztosítottsága szempontjából is - fogalmazott Szijjártó Péter.

A magyar kormány a hosszú távú ellátás biztonság vonatkozásában egy újabb déli irányú szállítási útvonallal számol. A Gazprom együttműködik Bulgáriával és Szerbiával annak érdekében, hogy a Török Áramlaton keresztül érkező gáz egészen Magyarországig és Ausztriáig el tudjon jutni. Az ehhez szükséges minimális infrastrukturális beruházásokat Magyarország úgy el fogja végezni, hogy a jövő év elejétől már meglegyen a fizikai lehetősége az új útvonal használatának - mondta a tárcavezető.

Szijjártó Pétert a Gazprom vezérigazgatója arról tájékoztatta, hogy az Északi Áramlat 2 építésénél az orosz állami gázipari vállalat nem számol csúszással, a gázvezeték egyharmadát máris fizikailag megépítették. A projektben a biztosítékot szerinte a nagy nyugat-európai, elsősorban a német vállalatok részvétele jelenti arra, hogy a vezeték megépüljön és teljes kapacitással működjön. Miller elmondta, hogy a Gazprom a Török Áramlat ügyében a bolgárokkal, a görögökkel és a szerbekkel is előrehaladott tárgyalásokat folytat, így a déli szállítási útvonal megvalósítása is teljesen reális.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter az orosz fővárosban megbeszélést folytatott még Nyikolaj Fjodorovval az orosz parlament felsőháza elnökének első helyettesével, Vlagyimir Tyitov első külügyminiszter-helyettessel, Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi, valamint Alekszandr Novak energetikai miniszterrel - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2019.03.22 09:25

@Panzerkraftwagen_Drei: Van igazság abban amit leírtál. Az amerikai nagykövettel készített interjút hallgattam reggel. Lenyilatkozta, hogy mit szeretne Magyarországtól az USA:
1. nem vétózná tovább az ukránok NATO-ba kerülését (bár együtt éreznek a kárpátaljai magyarokkal, és a nyelvtörvény visszavonása ugyanilyen fontos)
2. diverzifikálni kellene a gázbeszerzést még akkor is ha a cseppfolyósított gáz (amit ők adnának el) 25%-kal drágább, mint az orosz
3. Nyissunk nagykövetséget Jeruzsálemben
4. A GDP 2%-át érjék el a katonai kiadások (ebben szerinte már jól állunk)
5. Kössük meg velük - lengyel mintára - a védelmi megállapodást.
6. Soros György nem a legveszélyesebb Magyarországra, mert közel sincs akkora vagyona mint Oroszországnak és Kínának. E kettő ország befolyását kell csökkenteni drasztikusan.
7. Az Exon által kitermelt román gáz tetemes részét vásárolja fel Magyarország ahogyan elindul a kitermelés.

Szóval ha mindezt megcsináljuk Trump már repül is ide "jópofizni" egyet. Remélem észnél lesz Orbán és tudja mit csinál!
Ukrajnában óriási a baj. Ott tényleg nyomorban van a nép nagy része. Sokkal szarabbul élnek, mint az oroszok. De azért összevetni Magyarországgal nevetséges.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.03.22 09:02

@zana:
More, te meg itt vagy és úgy árulod a hazánkat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.03.22 08:28

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.03.22 07:51

Jó hírek. :-) Ukrajnát messze el kell kerülni. Teljesen megbízhatatlanok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2019.03.22 07:42

@narancsragacs: "újabb bizonyíték hogy nem a focira elqúrt milliárdokon múlik a siker..... "
Hazai pályán még cikibb a volt vereség. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html