Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország jövő évi gázellátása akkor is biztosított, ha Moszkva és Kijev között nem születik az év végéig új, gáztranzitról szóló megállapodás, a Gazprommal emellett megindult a hosszú távú hazai ellátás biztonságához szükséges tervezés és együttműködés is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek, miután csütörtökön Moszkvában megbeszélést folytatott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.

Az energiaellátás kérdése geopolitikai színezetet is kapott azáltal, hogy Oroszország és Ukrajna közötti tranzit-megállapodás az idei esztendő végével lejár és egyelőre nem köttetett új szerződés. Vagyis könnyen előállhat az a helyzet, hogy Oroszország a továbbiakban Ukrajnán keresztül nem szállít gázt az európai kontinensre. Nekünk erre a forgatókönyvre kell készülnünk, hiszen mindig a legrosszabb forgatókönyvet kell figyelembe venni akkor, amikor az ország energiaellátásának biztonságát kell megterveznünk - mondta a tárcavezető.

Ma megállapodást kötöttünk a Gazprom vezérigazgatójával arról, hogy ha van, ha nincs tranzitmegállapodás Oroszország és Ukrajna között a jövő évet illetően, a Gazprom akkor is biztosítja Magyarország gázellátását - közölte a magyar miniszter. Magyarország a lakossági és az ipari fogyasztás egy részét ugyanúgy, mint idén, Ausztrián keresztül tudja majd megvásárolni, másrészt pedig ki kell használnia az egész közép-európai térségben egyedülálló tározókapacitását.

Magyarországon 6,3 milliárd köbméternyi gáztározó-kapacitás áll rendelkezésre. Most látszik csak igazán mennyire jó döntés volt ennek a kiépítése, hiszen ezen tározókban be tudunk tárolni annyi gázt az idén, hogy az elégséges lesz a jövő évben Magyarország gázellátásához - véli Szijjártó.

Megállapodtak a Gazprommal arról is, hogy a jövő évi gázellátáshoz szükséges, betározandó gázt Magyarország még az idén megvásárolja, és azt a cég le is szállítja. Így tehát az idei esztendő zárásakor biztosak lehetünk a jövő esztendő magyarországi gázellátásának biztonsága és biztosítottsága szempontjából is - fogalmazott Szijjártó Péter.

A magyar kormány a hosszú távú ellátás biztonság vonatkozásában egy újabb déli irányú szállítási útvonallal számol. A Gazprom együttműködik Bulgáriával és Szerbiával annak érdekében, hogy a Török Áramlaton keresztül érkező gáz egészen Magyarországig és Ausztriáig el tudjon jutni. Az ehhez szükséges minimális infrastrukturális beruházásokat Magyarország úgy el fogja végezni, hogy a jövő év elejétől már meglegyen a fizikai lehetősége az új útvonal használatának - mondta a tárcavezető.

Szijjártó Pétert a Gazprom vezérigazgatója arról tájékoztatta, hogy az Északi Áramlat 2 építésénél az orosz állami gázipari vállalat nem számol csúszással, a gázvezeték egyharmadát máris fizikailag megépítették. A projektben a biztosítékot szerinte a nagy nyugat-európai, elsősorban a német vállalatok részvétele jelenti arra, hogy a vezeték megépüljön és teljes kapacitással működjön. Miller elmondta, hogy a Gazprom a Török Áramlat ügyében a bolgárokkal, a görögökkel és a szerbekkel is előrehaladott tárgyalásokat folytat, így a déli szállítási útvonal megvalósítása is teljesen reális.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter az orosz fővárosban megbeszélést folytatott még Nyikolaj Fjodorovval az orosz parlament felsőháza elnökének első helyettesével, Vlagyimir Tyitov első külügyminiszter-helyettessel, Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi, valamint Alekszandr Novak energetikai miniszterrel - írta az MTI.