BUX
38240

Orosz-kínai hitelminősítő intézet alakul

Közös hitelminősítő intézet létesítéséről állapodott meg Oroszország és Kína - idézte kedden az RT.com hírportál a Kínában tárgyaló Anton Sziluanov orosz pénzügyminisztert.

MTI-Eco, 2014. június 3. kedd, 17:01

"Megvitattuk egy független hitelminősítő rendszer felállításának lehetőségét. Számos ország nagyobb tárgyilagosságra tartana igényt a hitelminősítők működésében" - mondta Anton Sziluanov pénzügyminiszter. "Az országokat és a regionális beruházási projekteket a jelenleg működő hitelminősítők által alkalmazottal megegyező eszközökkel és kritériumok alapján mérlegelő orosz-kínai hitelminősítő intézetet hozunk létre" - fogalmazott.

Kezdetben az intézet közös orosz és kínai, valamint más ázsiai országokkal közösen végrehajtott befektetési projekteket minősít majd, a rendszert a későbbiekben presztízse és elismertsége növekedésével párhuzamosan fogják tovább kiterjeszteni - tette hozzá.

Anton Sziluanov nem említette, hogy a tervezett új hitelminősítő intézet mikor jön létre és milyen viszonyban lesz az egy évvel ezelőtt orosz, kínai és amerikai részvétellel Hongkongban létrehozott Universal Credit Ratings Group (UCRG) társasággal. Az UCRG a kínai Dagon, az orosz RusRating és az amerikai Egan-Jones Ratings egyenlő részvételi arányával alakult meg.

Az RT hírportál beszámolója szerint a "szakítás" igénye a három nagy amerikai hitelminősítő intézet, a Fitch, a Moody's és a Standard & Poor's szolgáltatásaival nem Oroszországra és Kínára korlátozódó, hanem globális jelenség a 2008-as pénzügyi válság óta.