BUX
38746

Orosz benzinkúthálózat jöhet Magyarországra

A Gazprom Nyefty többségi tulajdonában álló szerb NIS olajcég aktív terjeszkedésre készül Magyarországon és Romániában.

NAPI, 2011. szeptember 5. hétfő, 09:59

A szerb NIS olajcég regionális terjeszkedési stratégiájának első lépéseként leányvállalatok létrehozására készül Boszniában, Bulgáriában Magyarországon és Romániában - közölte a vállalat a Reuters hírügynökséggel.

A szerb társaság társaság 51 százalékos állami részesedését a 2009-es orosz-szerb energetikai szerződés részeként szerezte meg a Gazprom gázipari vállalat olajipari vállalata, a Gazprom Nyefty 400 millió euróért. A megegyezést akkor és azóta is többször bírálták Szerbiában, mivel túl alacsonynak tartották a vételárat. A Gazprom Nyefty márciusban 56,15 százalékra növelte részesedését további 40,3 millió euró befektetésével.

A NIS 2011 első félévében 21,4 milliárd dinár (304 millió dollár) adózott eredményt ért el az egy évvel korábbi 9,6 milliárd dínár veszteséggel szemben. A társaság tervei szerint 2020-ig regionális piacvezetővé szeretne válni, aminek érdekében megháromszorozná olajtermelését és kétszeresére növelné árbevételét.

Májusban a NIS és a kanadai székhelyű East West Petroleum Corporation (EWP) négy romániai gázkitermelő blokk fejlesztéséről írtak alá megállapodást.

A szerb társaság 740 millió dollár beruházásával 2012 végére felújítja két finomítóját, amelynek eredményeként üzemanyagaik minősége megfelel majd az Európai Unió szabványainak.