BUX
39006

Orosz embargó: fellélegezhetnek az európai gazdák

Egy évvel meghosszabbította az Európai Bizottság az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók miatt hátrányokat szenvedő európai zöldség- és gyümölcstermelőknek nyújtott rendkívüli támogatást. További 70 millió euróról is döntöttek - értesült az Agrárszektor.hu.

K. Kiss Gergely, 2017. július 1. szombat, 13:50

A támogatási keret 100 százalékos anyagi térítést biztosít azoknak a termelőknek, akik termékfeleslegüket a közétkeztetésbe adják vagy jótékonysági felajánlást tesznek, elkerülve ezzel az étkezésre alkalmas élelmiszer kidobását. Az állati takarmányozásra, komposztálásra vagy feldolgozásra szánt gyümölcsök leadása esetén a támogatás valamivel kevesebb.

A rendkívüli támogatást igénybe vevő európai termesztők továbbra is részesülhetnek az Európai Unió közös agrárpolitikájának egyéb intézkedéseiből - olvasható a portálon.

Az Európai Bizottság piacfelügyeleti értékelése azt mutatja, hogy az intézkedés jellemzően a zöldségek piaci helyzetét javította. Az orosz importtilalom által érintett termelés nagy részét sikerült átirányítani az alternatív piacokra, a piaci árak pedig stabilizálódtak.

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt piacot vesztett, ezért nehéz helyzetbe került zöldség- és gyümölcstermelőket segítő intézkedést az Európai Bizottság 2014 augusztusában vezette be.

Az orosz ellenszankciókról itt olvashat.