Oroszok érdeklődnek az Infineon iránt

Az orosz Sistema technológiai konszern erős politikai támogatással befektetőként érdeklődik a német Infineon félvezető áramkör gyártó konszern iránt - írja a Financial Times Deutschland (FTD) gazdasági napilap.
MTI-Eco, 2010. június 28. hétfő, 12:56
Fotó:

Az FTD értesülése szerint az orosz vállalat 29 százalékos részesedést kíván vásárolni a müncheni chipgyártó vállalatban, az viszont erősen vonakodik beadni a derekát. "Semmiféle tárgyalásokat nem folytatunk a Sistemával" - válaszolta a lap megkeresésére Kay Laudien, a konszern szóvivője. A lap úgy értesült, hogy Dimitrij Medvegyev orosz elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő Angela Merkel kancellárral folytatott megbeszéléseiken nyomatékosan javasolták a Sistema befektetését az Infineonban. Angela Merkel készséggel vállalta a közvetítői szerepet és gazdasági tanácsadóját Jens Weidmannt bízta meg azzal, hogy járjon el az ügyben. Nyomást azonban nem kíván gyakorolni a német kormány.

Kay Laudien, az Infineon szóvivője azon kívül, hogy leszögezte, semmilyen tárgyalásokat nem folytatnak a kérdésben, az értesülést nem kommentálta. Az FTD viszont egy meg nem nevezett igazgatótanácsi tagot idézve ezt írta: "A Sistema befektetése nem áll az Infineon érdekében, mert korlátozná nyugati terjeszkedési terveit." A német chipgyártó vállalat egy súlyos krízist követően jelenleg fellendülőben van. Erős első félévi eredmény javulást követően felfelé módosította éves eredmény előrejelzését is. A konszern a folyó pénzügyi évben 4,2 milliárd euró forgalomra számít.

Az Infineon termékportfoliója jelenleg az autóiparban, biztonságtechnikai eszközökben, személyazonossági okmányokban és kártyákban, valamint mobiltelefon készülékekben alkalmazott áramköröket foglal magába. A müncheni vállalat ügyfelei közé tartozik egyebek között az Apple is. Az FTD értesülése szerint az oroszokat leginkább az Ifineon személyazonossági és titkosítási alkalmazásokban szerzett tapasztalatai érdeklik.

HOZZÁSZÓLÁSOK