Az oroszok vasúton szállítanák a kőolajat a Barátság vezeték helyett

Az Oroszországi Vasutak (RZSD) állami vállalat májustól megkezdheti az olajszállítást a Barátság kőolajvezeték helyett - közölte az orosz vasúti társaság sajtószolgálata. Az RZSD akár ötezer tartálykocsit hajlandó ehhez biztosítani - írta az MTI a TASZSZ-ra hivatkozva.
Domokos Erika, 2019. április 29. hétfő, 17:13
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

A tartálykocsikat már feltöltötték olajjal, az első szállítások pedig május elején várhatóak. A vasutasok készen állnak arra, hogy biztosítsák az olajszállítást a kellő időben - mondta az RZSD sajtószolgálata.

A Belnyeftyehim fehérorosz kőolajipari konszern április 19-én számolt be a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkező olaj szennyezettségéről. Fehéroroszország a múlt kedden leállította, majd másnap részlegesen újraindította az olajszármazékok Ukrajnába, Lengyelországba és a Baltikumba irányuló exportját.

Szerdán a lengyel és a német olajfinomítók a szennyezettségre való hivatkozással elutasították az olaj fogadását, és az olajtranzit leállt a Barátság kőolajvezeték északi ágán. Magyarországon a Mol pénteken jelentette be, hogy átmenetileg felfüggeszti a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken.

A Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója pénteken Moszkvában elmondta, hogy büntetőeljárás indult a Barátság kőolajvezeték olajának szándékos szennyezése miatt. Igor Gyomin szerint kimutatták, hogy szerves klórvegyületek kerültek a vezetékbe az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaratransznyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson.

A Szamaratransznyefty-Terminal hétfőn hivatalos honlapján megjelentetett közleményében tagadta, hogy köze van ahhoz, hogy szennyezett olaj került a vezetékbe. Mint írják, a Transznyefty által említett állomást 2017-ben eladták egy másik cég számára, amellyel semmiféle kereskedelmi kapcsolatuk nincs.

Az orosz energiaügyi minisztérium szombaton bejelentette, hogy Alekszandr Novak tárcavezető Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök utasítására tárcaközi vizsgálóbizottságot állított fel a Barátság kőolajvezetéken át érkezett szennyezett olaj ügyében - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.04.30 21:58

Azért az marhára érdekelne, hogy kinek a költsége lesz a vasúti szállítás díja. Mert a szállítási szerződés csővezetékre volt megkötve és az orosz fél hibája miatt van a galiba.
Nem lesz akadály az eltérő nyomtáv. Annak idején a KGST idején a Szovjetunió felé esedékes magyar kereskedelem Záhonyon keresztül ment keletre és jött be az országba ( az olajat és a gázt leszámítva ) és a vasúti személyforgalom is. Ott szépen megvan ehhez az infrastruktúra ennél jóval komolyabb forgalomra is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2019.04.29 23:03

Az eltérő nyomtáv nem probléma?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.04.29 21:28

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html