A Gazprom a világ legnagyobb földgázkitermelő vállalata, de csak egyetlen fölgáz-cseppfolyósító üzemmel rendelkezik, amelynek évi 10 millió tonnás kapacitása csak 4,5 százalékos világpiaci részesedéshez elegendő.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szerint Oroszország 2020-ig 10 százalékra tudja növelni LNG világpiaci részesedését termelésének évi 35-40 millió tonnára emelésével, ami 2030-ra már 70-80 millió tonnára is emelkedhet. Jelenleg Katar a világpiac legnagyobb LNG-ellátója. A Gazprom 2006 óta birtokolta az LNG (liquefied natural gas) exportmonopóliumát. Vannak arra utaló jelek is, hogy a Gazprom a vezetékes földgáz exportmonopóliumát is el fogja veszíteni.

Az Egyesült Államok modern palagáz-kitermelési technológiák alkalmazásával megelőzte Oroszországot a földgáztermelésben, és ezt valószínűleg az olajtermelésben is meg fogja tenni. Vlagyimir Putyin elnök emiatt az LNG-termelés fokozására szólította fel az orosz energiaipari vállalatokat.

A második legnagyobb orosz gáztermelő vállalat, a Novatek a francia Total és a kínai CNPC vállalattal együttműködve épít egy évi 16,5 millió tonna kapacitású LNG-üzemet, amely 2018-ban kezdi meg a termelést. A Rosznyefty pedig az amerikai ExxonMobil vállalattal együttműködésben létesít LNG-üzemet az orosz Távol-Keleten.

A Gazprom hasonlóan versenytársaihoz, a Rosznyefty és a Novatek vállalathoz, további LNG-üzemek építését tervezi. A Gazprom LNG-exportmonopóliumát megszüntető törvénytervezetet a kormány előreláthatólag még az év vége előtt beterjeszti a parlament alsó- és felsőházához elfogadásra, majd a törvény Putyin elnök aláírásával lép hatályba.