Összeborul a Microsoft és a Nokia?

Nagyszabású együttműködésre készül a Nokia és a Microsoft.
MTI-Eco, 2011. február 10. csütörtök, 16:54
Fotó:

A maga területén vezető pozícióban lévő két világcég várhatóan pénteken, egy elemzői konferencián fogja bejelenteni azt a megállapodást, amelynek értelmében a Nokia a Microsoft által mobilkészülékekre kifejlesztett operációs rendszert fogja használni a jövőben készülékeiben saját rendszere, a Symbian helyett - írta csütörtöki számában a Wall Street Journal az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva.

Ezen a befektetői konferencián fogja ismertetni Stephen Elop, a Nokiához nemrégiben a Microsofttól átigazolt vezérigazgató az utóbbi időben várakozáson alul teljesítő Nokia talpra állításának stratégiáját. A vezérigazgató a héten tőle szokatlan drámai szavakkal ecsetelte a cégcsoport kritikus helyzetét a versenytársak előretörését hangsúlyozva.

A Nokia adózott eredménye 21 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, miután a versenytársak vevőket oroztak el a világ legnagyobb mobilkészülék gyártójától, így a csoport globális piaci részesedése 31 százalékra zsugorodott 35 százalékról.

A Nokia vezérigazgatója az eredmények ismertetésekor arról beszélt, hogy a piac növekedési kilátásai biztatóak, de elismerte, hogy a Nokia "nagy kihívásokkal néz szembe a versenyképességet és a kivitelezést illetően". Elemzők ezzel összefüggésben emlékeztetnek arra, hogy a Nokia számára különösen az okostelefonok jelentenek kihívást: az Apple iPhone készüléke "megadta az alaphangot" sok dizájn-tudatos vásárló számára, a Research in Motion BlackBerryjét pedig főként vállalati ügyfelek favorizálják.

"Az iparág megváltozott, s ideje, hogy a Nokia is gyorsabban változzon" - summázta akkor véleményét Stephen Elop.

HOZZÁSZÓLÁSOK