A konzervatív politikus szerint ugyanis bár mindkét társaság rendelkezik jelentős külföldi kitettséggel, világszinten csupán "megyei másodosztálynak" számítanak.

Ahhoz, hogy Németország a világliga, azaz az Exxon, a Chevron vagy a Gazprom szintjén játszon egy nemzeti játékosra van szükség, az ennek megfelelő méretben. Ezért az energiaszektor fontos szereplőinek összjátékára van szükség - hangsúlyozta a politikus.

Így adott esetben egy fúzió növelhetné a német energetikai iparág súlyát a versenyképesség terén Oettinger szerint. A provokációiról híres EU-biztos legutóbb azzal verte ki a biztosítékot, hogy a fukusimai katasztrófa után a német atomerőművek leállításával párhuzamosan az atomenergia felhasználásának fokozását szorgalmazta az unióban.

Mostani felvetése ráadásul jogilag sem állja meg a helyét, egy kartellvizsgálaton azonnal elbukna. A német jog ugyanis még a jelentősebb városi közművek (Stadtwerke) esetében is tiltja a jelentősebb tulajdonszerzést.

Ráadásul az atomerőművek bezárása részben éppen az E.On és az RWE piaci túlsúlyának letörését célozta. Egyesülésük pedig a versenyre eleve igencsak hepciás EU részéről is komoly aggályokat ébresztene.