BUX
38240

Összeolvad a Heinz és a Kraft Foods Group

Összeolvad a H. J. Heinz élelmiszeripari vállalat és a Kraft Foods Group. Az új egyesített vállalat neve "Kraft Heinz" lesz. A Heinz mostani részvényeseinek 51 százalékos tulajdonrésze lesz benne, a maradék 49 százalék a Kraft részvényeseihez kerül.

MTI-Eco, 2015. március 25. szerda, 12:21

A The Wall Street Journal napilap kedden számolt be róla, hogy tárgyalásokat folytatnak a felek. A napilap 40 milliárd dollárra becsülte az összeolvadási üzlet értékét. Az összeolvadást szerdán jelentette be hivatalosan a két cég. Az összeolvadást a Heinz két tulajdonosa, a brazíliai 3G Capital befektetési cég és a Warren Buffett által vezetett Berkshire Hathaway kezdeményezte.

A 3G Capital és a Berkshire Hathaway 10 milliárd dollárt fektet az új Kraft Heinz vállalatba. Ez nagyjából megegyezik azzal a részvényenként 16,50 dolláros, azaz összességében 10 milliárd dollár körüli összeggel, amelyet a Kraft részvényesei kapnak az összeolvadás után egyszeri különleges osztalékként.

A két vállalat igazgatósági tanácsa egyhangúlag jóváhagyta az összeolvadás tervét, abba már csak a Kraft részvényeseinek kell beleegyezniük. Ha ez is megtörténik, akkor a világ ötödik legnagyobb élelmiszeripari vállalata jöhet létre.

Az új vállalathoz tartozik majd többek között a Kraft, a Heinz és az Oscar Mayer márka is.