Idén őszig új befektetők érkezhetnek a Nabucco West-projektbe, akár a BP és a Statoil vezette azeri Shah Deniz II konzorcim tagjai közül is - mondta Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH ügyvezető-igazgatója pénteki telefonos sajtótájékoztatóján. A Shah Deniz II csütörtökön jelentette be, hogy a Nabucco Westet választotta a közép-európai országokon áthaladó földgázszállítmányok az egyik lehetséges szállítási útvonalának. Az ügyvezető-igazgató szerint ez a lépés "megújíthatja" a részvényesek bizalmát a konzorcium terveiben.

A Nabucco részvényesei jelenleg az osztrák OMV, a Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és a német RWE, mindegyikük egyenlő, 16,67 százalékos részesedéssel rendelkezik a Nabucco Gas Pipeline International GmbH-ban. A társaság már hosszabb ideje tárgyalásokat folytata a BayernGas energiatársasággal a projektben való részvételről.

Az 1300 kilométer hosszú Nabucco West, az eredeti vezeték rövidített változataként a török-bolgár határtól Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián keresztül a Bécs melletti Baumgartenbe, illetve onnan egész Európába szállítana gázt a Kaszpi-tengeri térségből. Mitschek szerint a vezeték kapacitása a kereslet függvényében évi 10 milliárd köbméterről 23 milliárd köbméterre növelhető. A korábbi elképzelések szerint évi mintegy 30 milliárd köbmétert gázt hozott volna a Nabucco 3900 kilométeren keresztül.

A projekt várható költségeiről és a kivitelezés várható indulásáról Mitschek nem kívánt konkrét adatokat közölni, mint mondta, jelenleg a tervezési fázisban a leendő szállítási mennyiségek függvényében alakítják ki a technológiai megoldásokat, a beruházás költségeiről pontos adatok csak ezt követően állnak majd rendelkezésre.

Mitschek "biztos abban", hogy a gázmező-konzorcium végleges választása is a Nabucco Westre esik majd. Az azeri Shah Deniz II gázmező kitermelésében együttműködő cégek ugyanakkor a Reuters szerint legkorábban idén év végéig döntenek majd a két versenyben maradt vezetékprojekt közül, fél évvel később, mint az eredeti tervekben szereplő idén júniusi határidő. A Nabucco Westen kívül az Adria-gázvezetéknek (Trans-Adriatic Pipeline - TAP) van erre potenciális esélye.