Öt évre lefoglaltak egy szlovák gázvezetéket ukrajnai gázszállításhoz

Az Eustream szlovák gázszállító vállalat keddi tájékoztatása szerint ügyfelei 2019-ig lefoglalták az általa üzemeltetett Vojany-Ungvár gázvezetéket, hogy évente 10 milliárd köbméter földgázt szállítsanak az Európai Unióból (EU) Ukrajnába.
MTI, 2014. július 8. kedd, 14:25
Fotó: Reuters

Az Eustream szóvivője szerint az évi 10 milliárd köbméter az ukrajnai gázkereslet 20 százalékát tudná kielégíteni. Az érintett vezetéknek még nincs ekkora kapacitása, de 2015 első negyedévére a fejlesztéseknek köszönhetően már lesz.

A gázvezetéket szeptembertől foglalták le, akkortól kezdődhetnek a teljes kapacitást elérő szállítások, de az Eustream nem nevezte meg pontosan az ügyfeleit, akik Ukrajnába vinnének gázt. Az ukrajnai Naftohaz gázszállító biztosan érintett, partnerei pedig "európai közműszolgáltatók" lesznek.

Szlovákia és Ukrajna áprilisban állapodott meg, hogy az akkor használaton kívüli vezetéken keresztül Ukrajna gázt kaphat az EU-tól. Az Ukrajnával vitában álló Oroszország júniusban megszakította az Ukrajnába irányított szállításait, mert az ukrán fél nem fizetett a gázért.

Ukrajna korábban arra szerette volna rábeszélni Szlovákiát, hogy Szlovákia évi 30 milliárd köbméternyi gáz szállítását tegye lehetővé nagyobb kapacitású gázvezetékek felszabadításával. A szlovák kormány azonban erre nem volt hajlandó az orosz Gazprom vállalattal kötött szállítási szerződései miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK