Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Renault szerdán 5 milliárd euró (1727,8 milliárd forintos) kölcsönben állapodott meg a francia kormánnyal, hogy kezelni tudja a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot, amely jelentős visszaesést okoz az autóiparnak. A gyártó a hitelkeretre állami garanciát kap, a kölcsönfelvétel teljes összegének 90 százalékáig - írja a Reuters.

A hitelügyletben a BNP Paribas, a Credit Agricole, a HSBC France, a Natixis és a SocGen bankok vesznek részt, a francia állam pedig azért bőkezű a Renault-val, mert a társaságban 15 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik.

A Renault az ügylet kapcsán annyit közölt, hogy a kölcsön hozzájárul a vállalat likviditási igényeinek finanszírozásához. Erre nagy szüksége volt a társaságnak, mert a múlt héten azt kellett bejelenteniük, hogy szerte a világon körülbelül 15 000 munkahelyet szüntet meg, köztük 4600 pozíciót Franciaországban, ahol a vállalat első sorban megvárja, kik távoznak önkéntesen a cégtől, valamint a nyugdíjhoz közel állókat bocsátják el.

A bejelentés után hétvégén több gyárban tüntetések kezdődtek, köztük Maubeuge-ben Észak-Franciaországban attól tartva, hogy megszüntetik az üzemet. Bár a Renault elnöke, Jean-Dominique Senard ígéretet tett arra, hogy az ottani gyárat nem zárják be. Viszont elhalasztják a fejlesztéseiket Moldovában és Marokkóban, valamint csökkentik a váltóberendezések számának gyártását, melyeket más cégeknek szállítanak be. A cég inkább a haszonjárművek és az elektromos autók piacára koncentrálna a jövőben.

Franciaországban az állam egy nyolcmilliárd eurós kerettel támogatja az autóipart. Emmanuel Macron francia elnök ezért garanciákat kért a Renault autógyártótól a munkahelyek megtartására két észak-franciaországi gyárukban, Maubeuge-ben és Douaiban.