Özönlenek a beruházások Szlovákiába

A tavaly 4,7 százalékos gazdasági növekedést produkált Szlovákiában sorra jelentenek be jelentős beruházásokat a külföldi cégek – a KIA és a Samsung összesen több, mint ezer új munkahelyet teremt.
Sidó Zoltán, 2011. április 27. szerda, 15:25
Fotó:

Kedden a zsolnai KIA autógyártó legnagyobb beszállítója, a szintén dél-koreai Mobis Slovakia közölte, hogy az autógyár melletti ipari parkban 2012 tavaszán új gyáregységet épít. A jövő év végére felépülő telephelyen fékrendszereket gyártanak majd. A projekt mintegy 18 millió euróból valósul meg, és a beruházó tájékoztatása szerint 320 új munkahelyet teremt. A tavaly 450 millió eurós forgalmat elkönyvelő Mobis Slovakia a KIA-val egyszerre, 2005 végén vetette meg a lábát Szlovákiában, és jelenleg megközelítőleg 1200 alkalmazottat foglalkoztat. Néhány hete a spanyol Grupo Antolin cég közölte, a KIA-ra építve 120 munkahelyet hoz létre a régióban.

Az ugyancsak dél-koreai Samsung galántai és a Nagyszombat közeli Vedrődben (Voderady) tévégyára szintén jótékony hatást gyakorol a foglalkoztatottságra. A SITA szlovák hírügynökség szerdai értesülése szerint az egyik beszállítója, a Fine DNC Slovakia társaság a vedrődi ipari parkban 800 állást teremt; a beruházás érékét azonban nem tették közzé. A napjainkban 400 főt foglalkoztató koreai-kínai társaság LCD-komponenseket állít elő, ám a megugró kereslet miatt további 1500 négyzetméterrel növeli gyártócsarnokát. Ez nem véletlen, hiszen Szlovákia a Samsung és a Foxconn révén Európa egyik meghatározó tévégyártójává nőtte ki magát, kibocsátása már meghaladja az évi 10 millió darab tévékészüléket.

HOZZÁSZÓLÁSOK