Özönlik a nép Horvátországba

Horvátországban nem váltak valóra az ítéletnapi jóslatok az idegenforgalomban, ellenkezőleg, eddig legalábbis rekord eredmények születtek.
NAPI, 2009. augusztus 19. szerda, 20:08

Az utóbbi öt hétvégén egymás után rekord számú vendég érkezett, ekképp foglalta össze a fejleményeket szerdán a horvát idegenforgalmi miniszter, Damir Bajs a sajtó számára. A legutóbbi hétvégén 25 százalékkal több utas és 15 százalékkal több jármű érkezett Horvátországba, mint egy évvel azelőtt - idézi az MTI a minisztert. Idén eddig több mint 29,4 millió járművel jöttek vendégek külföldről, ez 1,1 millióval több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A látogatók 90 százaléka hagyományosan saját járművel érkezik Horvátországba.

Másfél hónappal ezelőtt, amikor a szezon épp csak kezdődött, az elemzők akár 25 százalékos visszaesést sem tartottak lehetetlennek a horvát idegenforgalomban, tekintettel a gazdasági világválságra. Ez 6 milliárd eurónál kisebb idegenforgalmi bevételt jelentett volna, és ez az ágazatban foglalkoztatottak közül 25 ezer embernek, az összes dolgozó 10 százalékának az állásába került volna, mondta a miniszter. Hozzátette: habár a szezon 30 százaléka még hátravan, annyi bizonyos, hogy nagy visszaesésre most már nem kell számítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK