Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A P2P-hitelezők kulcsfontosságú szerepet tulajdonítanak maguknak a gyengélkedő gazdaságú országok talpra állításában és arra törekszenek, hogy a hagyományos banki finanszírozás kiszorításával forradalmasítsák a vállalati hitelezést. Az új technológia a bankoknál alacsonyabb kamattal és nagyobb megtérüléssel képes finanszírozási forrásokhoz juttatni vállalatokat.

A bankokat ez a törekvés nem igazán zavarja, hiszen a kis- és középvállalati hitelezéssel az alacsony nyereségesség miatt már nem is nagyon akarnak foglalkozni.A P2P, más néven "crowdfunding" ágazat növekvőben van, az Ernst & Young tanulmánya szerint a három legnagyobb brit P2P hitelező több mint 600 millió font-sterlinget helyezett már ki. A Nesta piackutató előrejelzése szerint az ágazat középtávon évi 12 milliárd fontos forgalmat bonyolíthat Nagy-Britanniában.

Az egyik legnagyobb amerikai P2P-hitelező, a Lending Club - az igazgatói sorában olyan ismert nevekkel, mint Lawrence Summers egykori amerikai pénzügyminiszter és John Mack, a Morgan Stanley korábbi vezérigazgatója - az idén 1,5 milliárd dolláros hitelkihelyezésre számít.

A legnagyobb brit P2P-hitelező, a 2010-es megalapítása óta már több mint 250 millió dollár hitelállományt felépített Funding Circle az elmúlt hónapban lépett együttműködésre a San Francisco-i Endurance Lending Network hitelnyújtó társasággal az amerikai gazdaságban a kis- és középvállalatok mintegy 100 milliárd dollárra becsült kielégítetlen finanszírozási igényének a kiaknázására.

A P2P befektetési modell forrásbevonásban azonban nem csak "felfelé" az intézményes befektetők felé, hanem "lefelé" a magánbefektetők felé is nyitni kíván. Az Egyesült Államokban ilyen finanszírozási megoldásban egyelőre csak a minimum egymillió dollár szabad tőkével rendelkező "bejegyzett befektetők" vehetnek részt. "Jelenleg mintegy kilencmillió bejegyzett befektető van az Egyesült Államokban, ami hatalmas piac. Mindazonáltal egy sikeres, a kis- és középvállalatok számára gyorsan és hatékonyan forrásokat biztosítani képes hitelezési üzlet felállításába 5-10 éves távlatban a kisbefektetőket is be kell majd vonnunk" - mondta James Meekings, a Funding Circle társalapítója.