Az európai bankok és vagyonkezelők idén értékesítik vagy átalakítják összesen 584 milliárd euró értékű kockázatos ingatlanhitelüket - idézi a Cushman & Wakefield Inc. ingatlanügyletekre specializálódott pénzügyi szolgáltató cég becslését a Bloomberg. (Ez az összeg közel hatszorosa a magyar GDP-nek - a szerk.) Az összeg a könyv szerinti érték, azaz ennél jóval olcsóbban kínálják eladásra az eszközöket.

Ezek tartalmaznak különbözőféle kölcsönöket, behajthatatlan kölcsönök fedezeteként a bankok kezébe került ingatlanokat és lakás-jelzáloghiteleket. Az Európai Központi Bank közelgő stressztesztje - amelyben a bankok fizetőképességének sérülékenységét vizsgálják - garantálja, hogy a jelenlegi jelentős eladások a következő néhány évben is folytatódjanak - állítja Federico Montero, a Cushman Európával, Közel-Kelettel és Afrikával foglalkozó divíziójának hitelértékesítési ágazatvezetője. Ezért igyekeznek megtisztítani könyveiket a besült hitelektől.

Óriásüzletek

Az európai pénzintézetek, vagyonkezelők, illetve - behajthatatlan követeléseket kezelő - úgynevezett rossz bankok, például a spanyol Sareb 40,9 milliárd eurónyi hitelt értékesítettek az első fél évben, ami 611 százalékkal több, mint 2013 azonos időszakában. A tranzakciók egy részében árverés alatt lévő ingatlanok cseréltek gazdát, ezek értéke rekordnagyságúra, 60 milliárd euróra ugorhat idén - állítja a New York-i székhelyű ingatlanbróker.

A vásárlók oldalán amerikai befektetők vannak, amelyek mostanra óriási mennyiségű érték alatt kínált ingatlant halmoztak fel - mondja Frank Nickel, a Cushman másik illetékes szakértője. Jellemzően megaüzletek születnek, mivel a pénzintézetek nagy csomagokat dobnak piacra, amelyeket a kisebb vagyonkezelők nem tudnak megszerezni. Ezek adásvétele időt és költséget takarít meg az eladóknak és a vevőknek is. Az ügyletek átlagos értéke 621 millió euró volt az első fél évben szemben az egy évvel korábbi 346 millióval.