Példátlan alkut kötött a gyógyszeróriás

A Pfizer 2,3 milliárd dollárt fizet peren kívül gyógyszerek illegális marketingje miatt; ehhez hasonló ügyben korábban nem szerepelt ilyen nagyságrendű összeg.
NAPI, 2009. szeptember 2. szerda, 18:07

Az összegből 1,3 milliárd dollár fedezi a bűnügyi nyomozás lezárásának költségeit - jelentette szerdán a New York-i társaság.

Az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött alku részeként a cég egyik leányvállalata, a 2003-ban felvásárolt Pharmacia & Upjohn viszon nem kerüli el a bűnvádi eljárást - áll az alkuról kibocsátott minisztériumi dokumentumban.

A világ legnagyobb gyógyszergyártója ellen egy fájdalomcsillapító reklámozása miatt indítottak nyomozást, amelyet a cég a 2003-ban akvirált társasággal együtt szerzett meg, ám 2005-ben kivonta a piacról.

A nyomozók ezen kívül kilenc egyéb gyógyszerrel kapcsolatban is vizsgálták a Pfizer gyakorlatát, így az orvosok jutalékait is.

A 2,3 milliárd dollár olyan állami egészségügyi intézményekhez kerül, mint az időseket és csökkent képességűeket támogató Medicare, vagy a hadsereg egészségügyi programja.

HOZZÁSZÓLÁSOK