Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi autókiállítások történelmében valószínűleg először kerül sor egy példátlan tüntetésre: a vezető autógyártók többsége bojkottálja az augusztusi moszkvai kiállítást és vásárt. Az Autonews.ru jelentése szerint a Toyota, a Lexus, a Volkswagen, a Skoda, a BMW, az Audi, a Honda, az Acura és a Volvo, amelyek korábban szerepeltek a résztvevők listáján, visszavonták azt.

A Russia Beyond the Headlines közölte, hogy a Toyota, a Volkswagen csoport, a Volvo és a BMW már megerősítette a hírt.

A Toyota képviselője cége döntését az eseményről való távolmaradásról az ingatag orosz gazdasági helyzettel indokolta. Mint mondta, minden projektet megtérülési potenciálja alapján kell megítélni - ez pedig Oroszországban most kedvezőtlen. A BMW szerint a számos márkát felvonultató tömeges autókiállítások iránt elvesztette az orosz közönség az érdeklődését.

Az orosz autópiac helyzete továbbra is katasztrofálisan alakul: 2015-ben 35,7 százalékkal zuhantak az újautó-eladások, 1,6 millióra. Idén januárban 81,8 ezer személygépkocsit értékesítettek, ami 29,1 százalékos visszaesést jelent, ez pedig hat éve a legkisebb forgalmat jelenti.

Az orosz kormány egyrészt jelentős kedvezményekkel, másrészt kemény megszorításokkal igyekezett rávenni a nyugati autógyártókat, hogy gyártásukat telepítsék Oroszországba, a piac zuhanása azonban ezek ellenére beruházásaik visszafogására ösztönzik azokat, a Kreml pedig jelentős engedményekkel próbálja megfordítani a folyamatot - egyelőre sikertelenül.