Pénzmosással vádolják a legnagyobb észak-európai bankot

Bill Browder, a Hermitage Capital Management befektetési alap vezetője szerdán Helsinikben közölte, hogy pénzmosás miatt keresetet adott be a legnagyobb észak-európai bank, a Nordea ellen Dániában, Norvégiában és Svédországban, korábbi könyvvizsgálója, Szergej Magnyitszkij ügyével kapcsolatban - írta az Infostart.hu az MTI híre alapján.
Domokos László, 2018. október 18. csütörtök, 08:08
Fotó: Reuters

Magnyitszkij 2009-ben halt meg egy oroszországi börtönben. 2008-ban tartóztatták le, miután bizonyítékokkal állt elő azzal kapcsolatban, hogy orosz hatóságok 230 millió dolláros adócsalást követtek el.

Browder úgy nyilatkozott a CNBC amerikai televíziócsatornának, hogy francia és litván pénzmosási ügyekkel kapcsolatos nyomozásokban új információk láttak napvilágot, amelyek azt sugallják, hogy a Magnyitszkij-üggyel kapcsolatos "gyanús tranzakciók" a Nordea bankon keresztül történtek. Akár 175 millió dollár értékű, potenciálisan illegális pénzeszköz áramolhatott keresztül az észak-európai bankon.

A Nordea azt közölte a svéd médiával, hogy a vállalatnak tudomása van Browder vádjairól és szorosan együttműködnek az érintett hatóságokkal - írta a portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK