Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Reuters értesülései szerint a Volkswagen AG a szövetségi bíróság mai meghallgatásán San Fransciscoban arról számolhat be, hogy megállapodott az amerikai hatóságokkal, s félmillió kétliteres dízelmotoros autó visszavásárlását ajánlja fel, amelyek érintettek voltak a káros anyag kibocsátást mérő szoftvermanipulációkban.

A megállapodás 2009 óta eladott Volkswagen Jetta, Golf és Audi A3-as típusokra vonatkozhat. Ugyanakkor nem érinti azt a 80 ezer darab, 3 literes dízelmotorral ellátott járművet, amely a vizsgálatok szerint szintén érintett az ügyben, ezek nagy része Audi illetve Porsche SUV. A piac egyelőre kedvezően fogadta a hírt, a Volkswagen részvények 5 százalék körüli emelkedéssel kezdték a napot a frankfurti tőzsdén.

Egy másik forrás szerint a megállapodás részeként a Volkswagen kárpótlási alapot hoz létre a botrányban érintett autók tulajdonosai számára. Az alap nagysága 1 milliárd dollár lehet, ennek nagy részét az autók visszavásárlásainak költségei tehetik ki. Egyelőre azonban e szerint a forrás szerint nem tisztázott, hogy a tulajdonosokat pontosan hogyan kompenzálnák. A Volkswagen e mellett felajánlhatja, hogy ingyenesen átalakítja a nem megfelelő kibocsátási értékekkel rendelkező járműveket.

A VW ezen felül kompenzációt fizethet azoknak a tulajdonosoknak is, akik már visszaadták autójukat, a cég az eladási ár és a kibocsátási botrány kirobbanása előtti piaci érték különbözetét térítené meg. Az autótulajdonosoknak a tervek szerint két év állna a rendelkezésükre arra, hogy eldöntsék, visszaadják autójukat, vagy pedig azok átalakítása mellett döntenek.

Ennyit fizetnek majd, de van aki többet kaphat

A hónapok óta tartó tárgyalás eredményeként megszülető keretmegállapodás számos részlete még nem tisztázott, s a Reuters szerint ezek a mai meghallgatáson sem lesznek még bejelentve. Charles Breyer amerikai bíró márciusban máig adott határidőt a Volkswagennek arra, mutasson be egy konkrét javaslatot, amellyel el lehet tüntetni az utakról a szennyező járműveket. A bíró márciusban azt mondta, a javaslat tartalmazhat autó visszavásárlást, vagy olyan átalakítást, amely következtében az autók képesek lesznek megfelelni az amerikai környezetvédelmi előírásoknak.

Nem világos egyelőre, hogy a megállapodás hogyan érintené az amerikai Igazságügyi Minisztérium által januárban indított polgári peres eljárást. A VW eközben a világ számos pontján és az Egyesült Államokban is büntetőjogi eljárásokkal kell szembenézzen - emlékeztet a Reuters.

Ettől függetlenül szerdán a Die Welt című német lap arról számolt be, hogy a VW és az amerikai hatóságok között készülő megállapodás részeként az autógyártó cég személyenként 5000 dolláros kártérítést fizethet minden érintett autó tulajdonosának. Ugyanakkor a Reuters forrásai szerint az egyéni kártérítések mikéntjéről még nincs megállapodás.