Az IMF májusban 30 milliárd dollár összegű, három évre szóló keretösszeget hagyott jóvá a pénzügyi válságba került Görögországnak, amiből eddig 8,28 milliárd dollárt utalt át.

A Valutaalap közleménye szerint a görög takarékossági program "erőteljes startot vett", a június végéig kitűzött valamennyi cél megvalósult, a reformok pedig előbbre vannak a tervezettnél. Mindamellett jelentős kihívások és kockázatok állnak még az ország előtt.

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap szakértői július 26. és augusztus 5. között tartózkodtak Athénban, a Görögországnak nyújtott nemzetközi hitelcsomag első felülvizsgálatát tárgyalták meg a kormánnyal. Ez volt az első felülvizsgálat azóta, hogy a kormányzat májusban bejelentette adósságcsökkentő takarékossági programját.

A három szervezet akkor azt közölte, hogy a görög gazdaság várakozásaiknak megfelelően teljesített májustól június végéig, ennélfogva megerősítették korábbi előrejelzésüket, amely szerint a GDP 4 százalékkal zsugorodik az idén és 2,5 százalékkal jövőre. Az idei inflációra vonatkozó előrejelzést viszont felfelé módosították, 4,75 százalékra, a közvetett adóemelések miatt.

Görögország az IMF 2,57 milliárd dolláros segélyrészlete mellett - valószínűleg még szeptemberben - mintegy 6,5 milliárd dollár EU-forráshoz is jut. Görögország az első 20 milliárdot májusban kapta, a következő 9 milliárd decemberben várható.

Az EU, az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) hivatalnokai a jövő héten kezdik Athénban a keretegyezmény szerint esedékes, következő felülvizsgálatot, ellenőrizendő, hogy Görögország betartja-e a 110 milliárd eurós program feltételeit.

Nőttek a kockázatok

A szuverén adósságok piacán az utóbbi időben tapasztalható turbulencia és a pénzügyi szektor tartós gyengesége miatt nőttek a globális gazdasági fellendülés ellenében ható kockázatok - állapította meg az IMF abban a tájékoztatójában, amelyet a Húszak (G20) pénzügyminiszter-helyetteseinek készített szeptember eleji dél-koreai tanácskozásukra.

A globális növekedés a vártnál valamivel erősebbnek bizonyult az idei év első felében, de az év második felében és 2011 első fél évében valószínűleg lassabb lesz - olvasható a tájékoztatóban. Az Európai Uniónak az eurózóna szeverén adósságválságának mérséklésére tett gazdaságpolitikai lépései enyhítették a piaci aggodalmakat - tette hozzá az IMF.

Az IMF a tanácskozásra készített tájékoztatójában semmit nem változtatott addig érvényes előrejelzésein. Júliusban 4,6 százalékra javította a világgazdaság idei növekedésére szóló előrejelzését az áprilisban jósolt 4,2 százalékról. A jövő évre szóló előrejelzését pedig változatlanul hagyta 4,3 százalékon.