Perlekednek a fapadosok

Az Európai Bizottság határozata alapján nem kényszerítheti a Ryanairt, hogy megváljon a Aer Lingusban tulajdonolt, a ellenőrzést nem biztosító részvényhányadától.
NAPI Online, 2007. október 11. csütörtök, 13:51
Fotó:

Az EU versenyszabályaiba nem ütközőnek ítélte az EB, hogy az ír fapados légitársaság közel 30 százalékos részvénypakettek birtokol az Aer Lingusban, hiszen a részvények továbbra sem minősülnek ellenőrzést biztosító tulajdonhányadnak. Az EB ezért nem kötelezheti a Ryanairt, hogy részvényeitől megváljon - áll a bizottság közleményében, amellyel a fapados társaság riválisa, az Aer Lingus kérésére indított vizsgálatot lezárta.

Az Aer Lingus azt követően nyújtotta be a keresetét, hogy júniusban az EU megakadályozta a Ryanair által indított felvásárlási ajánlatot, arra hivatkozva, hogy az veszélyt jelent a dublini repülőtéren kialakult versenyhelyzetet. Európa legnagyobb fapados légitársasága azután tett felvásárlási ajánlatot a rivális honfitársra, hogy több 25 százalékos részesedést szerzett az Aer Lingusban, majd az EB felvásárlást elutasító határozata után további 4 százalékos részvénycsomagot vásárolt. Mivel a részvények továbbra sem érik el a 30 százalékot - a Ryanair jelenleg 29,4 százalékot tart kézben - így a cég mentesül a kötelező felvásárlási ajánlattételtől.

HOZZÁSZÓLÁSOK