A pénzügyi tanácsadó cég 16. vezérigazgatói felmérése során 1330 interjút készített a világ 68 országában, 2012 utolsó negyedévében. A válaszokból az látszik, hogy a világgazdaság és az üzleti élet mozgatóinak számító első számú vezetők némileg borúlátóbbak a tavalyinál: 36 százalékuk nagyon bízik abban, hogy cége növekedni tud a következő egy évben, míg tavaly ez az arány 40 százalék volt - közölte a tanácsadó cég. A némileg bizakodók aránya 45 százalék, így a kisebb-nagyobb mértékben optimisták összesített súlya 81 százalékra rúg.

A magyar válaszok feldolgozása még folyik, de már most látszik, hogy az említett 81 százalékkal szemben a magyar cégvezetők 60 százaléka bízik abban, hogy a következő 12 hónapban cége növekedni tud. A globális gazdasági helyzet alakulása kapcsán is optimistább a várakozás a hazai vezetők körében: 26 százalék bizakodó, míg nemzetközi szinten csak a megkérdezettek 18 százaléka bízik a fellendülésben 2013-ban - kommentálta az eredményeket Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának vezetője.

Arra a kérdésre, hogy mi aggasztja leginkább a cégvezetőket, első helyen a bizonytalan és kiszámíthatatlan növekedési kilátásokat említették (a válaszadók 81 százaléka), második helyen a kormányzatok államadósság-kezelő intézkedéseit (71 százalék), harmadikként pedig a túlszabályozottságot (69 százalék).

A világgazdasági helyzetre adott kormányzati reakciók - például iparági újraszabályozás, fiskális konszolidáció miatti adóemelések - mindenhol az egyik legnagyobb kihívást jelentik a vezérigazgatók számára, ebben a kérdésben a magyar vállalatvezetők véleménye összecseng a globális vezetőkével.