Pesszimistábbak a magyar vezérigazgatók, mint a külföldiek

A vezérigazgatók világszerte borúlátóak cégük rövid távú növekedési kilátásait illetően, és a gazdasági fellendülésben is csak kis részük bízik - derül ki a PwC szerdán ismertetett felmérésből.
MTI-Eco, 2013. január 23. szerda, 14:34
Fotó: Napi.hu

A pénzügyi tanácsadó cég 16. vezérigazgatói felmérése során 1330 interjút készített a világ 68 országában, 2012 utolsó negyedévében. A válaszokból az látszik, hogy a világgazdaság és az üzleti élet mozgatóinak számító első számú vezetők némileg borúlátóbbak a tavalyinál: 36 százalékuk nagyon bízik abban, hogy cége növekedni tud a következő egy évben, míg tavaly ez az arány 40 százalék volt - közölte a tanácsadó cég. A némileg bizakodók aránya 45 százalék, így a kisebb-nagyobb mértékben optimisták összesített súlya 81 százalékra rúg.

A magyar válaszok feldolgozása még folyik, de már most látszik, hogy az említett 81 százalékkal szemben a magyar cégvezetők 60 százaléka bízik abban, hogy a következő 12 hónapban cége növekedni tud. A globális gazdasági helyzet alakulása kapcsán is optimistább a várakozás a hazai vezetők körében: 26 százalék bizakodó, míg nemzetközi szinten csak a megkérdezettek 18 százaléka bízik a fellendülésben 2013-ban - kommentálta az eredményeket Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának vezetője.

Arra a kérdésre, hogy mi aggasztja leginkább a cégvezetőket, első helyen a bizonytalan és kiszámíthatatlan növekedési kilátásokat említették (a válaszadók 81 százaléka), második helyen a kormányzatok államadósság-kezelő intézkedéseit (71 százalék), harmadikként pedig a túlszabályozottságot (69 százalék).

A világgazdasági helyzetre adott kormányzati reakciók - például iparági újraszabályozás, fiskális konszolidáció miatti adóemelések - mindenhol az egyik legnagyobb kihívást jelentik a vezérigazgatók számára, ebben a kérdésben a magyar vállalatvezetők véleménye összecseng a globális vezetőkével.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homer11, 2013.01.23 17:43

bár lehet, hogy csak úgy vannak vele, hogy ennél lejjebb már csak nincs... évek óta ez kell átélniük. de úgy néz ki, hogy 2014-ig kitart a negatív trend.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.01.23 17:41

haha :) egy éve recesszió van, és idénre is ezt prognosztizálják + már a szektás seggnyalók is a beruházások további zuhanását várják (ami már így is amortizációs szint alatt van, azaz elrohad a gazdaság). sőt, a munkanélküliség is csúcsokat dönget, amit csak a közrabszolgasággal tudnak a szektások kistatisztikázni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.01.23 17:38

Optimisták? Hát ezek nem tudják, hogy éhezünk és el vagyunk nyomva? Azt gondolják, hogy jobban tudják, hogyan áll a cégük, mint a fájemef, eju és a "londoni elemzők" együttvéve? Figyelmen kívül hagyják Simor zsenialitását? Nem tudják ezek, hogy nincs növekedési potenciál, mert a kormány "elvette"?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html