Pfizer: van elég oltás az agyhártyagyulladás ellen

A gyógyszergyártó állítja, biztosított a hazai fogyasztók ellátása. Sőt, a közeli jövőben már a fertőző agyhártyagyulladás egyik leggyakoribb okozója, a meningococcus B elleni védőoltásuk is elérhető lesz - írja közleményében a Pfizer.
Szabó Dániel, 2017. június 13. kedd, 12:51
Fotó: Reuters

Cáfolta a Pfizer azokat az elmúlt napokban megjelent híreket, mely szerint a Magyarországon törzskönyvezett hatféle fertőző agyhártyagyulladás elleni oltás közül három nem vagy csak nehezen beszerezhető lenne. A gyógyszergyár állítja, cégük folyamatosan biztosítja a hazai ellátást, mindkét forgalomban lévő meningococcus elleni oltóanyagából.

Az elmúlt időszakban valóban megnőtt az itthoni kereslet az agyhártyagyulladás elleni védőoltások iránt, amelyek egy ritka, gyors lefolyású, és gyakran halálos kimenetelű megbetegedés elkerülésében nyújtanak hatékony védelmet - tájékoztatott Zsigmond Krisztina, a Pfizer magyarországi vakcina üzletágának igazgatója. Álláspontja szerint a meningococcus C okozta megbetegedés elleni védelem idei ingyenessé tétele a két év alatti gyermekek számára egy igen fontos lépés volt a védettség kiterjesztésében.

A meglévő vakcinák mellett a jövőben a Pfizer egy új terméke is elérhető lesz, miután az Európai Gyógyszerügynökség május 24-én engedélyezte a leggyakoribb, meningococcus B szerocsoport okozta megbetegedés ellen védelmet nyújtó Trumenba nevű készítmény forgalomba hozatalát. Így már a cég készítményei lefedik a leggyakoribb megbetegedéseket okozó törzseket is.

Az agyhártyagyulladás elleni védőoltások iránti kereslet azután emelkedett meg, hogy tavaly decemberben három gyerek vesztette életét fertőző agyhártyagyulladás miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Winter, 2017.06.13 13:40

@drnemoda@yahoo.com: jaja, uszkve 150 milliárd forint lenne csak a 18 év alattiak beoltása.
A b típusú agyhártyagyulladás éves előfordulása 30-50 eset, ebből halálos a 25%-a, vagyis 10 körüli eset. Ezért kellene végigoltani az egész népességet?

Mindezt egy olyan oltóanyaggal, ami a gyakorlatban még kérdéseket vet fel (a szokásosnál gyakoribb lázas megbetegedések miatt, amit okoz), csak 75-80%-os védettséget ad (atz oltások többnyire 95% feletti védettséget adnak).

Ide nem baloldali társadalompolitika kell, mert az régen megbukott, hanem gondolkodás és számolás képessége.
Továbbá a tudomány tisztelete, merthogy egy tudományos testület mondta ki, hogy nem ajánlja az oltóanyag támogatását...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

drnemoda@yahoo.com, 2017.06.13 13:03

Álságos cikk ez nagyon ! Senki sem állította, hogy nincs oltóanyag. A tragédia abban leledzik, hogy a közel 100 ezer forintos árat a gyengébben fizetett, mintegy kétharmad népesség nem tudja megvásárolni törés nélkül ( ha két gyerek van, pláne nem), tetszenek kapisgálni ? És akkor a gazdagabb 1/3 csemetéi is veszélyben lesznek, nem beszélve a felnőttekről . Szóval, orbánizmussal ez nem lehet megoldani, ide baloldali, vagy legalább is a társadalmi darwinizimuson már túllépett szemlélet kell !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html