Ezt a minősítést olyan termékeknél lehet alkalmazni, amelyek valamely káros komponensből kevesebbet tartalmaznak, vagy éppen mentesek azoktól összevetve a hagyományos cigarettával.

Az FDA azért adta meg az engedélyt a minősítést használatára, mert a bizonyítékok alapján úgy ítélte meg, hogy az IQOS dohányhevítéses rendszer  - kizárólagos használata - alkalmas lehet a dohánytermékekkel kapcsolatos ártalmak csökkentésére. Azt ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az IQOS közel sem kockázatmentes, vagyis a legjobb döntés az, ha egyáltalán nem szokunk rá semmilyen dohánytermékre, vagy ha már megtettük, akkor igyekszünk felhagyni vele.

A minősítést megkapó Philip Morris Products S.A.-nak továbbra is folytatnia kell azokat a vizsgálatokat, amelyek az FDA döntését megalapozzák.

Az amerikai hatóság két fajta minősítést adhat ki az egyik a "módosított kockázatú" míg a másik a kibocsátott káros anyag tekintetében való "módosított kibocsátást" megállapító rendelkezés. A Philip Morris mindkét felhatalmazás kiadását kérte az FDA-tól, de végül csak a másodikra bólintottak rá.

A döntés oka, hogy az IQOS valóban nem égeti, csak hevíti a dohányt, így teljes átállás esetén jóval kevesebb káros anyag jut a szervezetbe, mint a cigarettafüstből - olvasható az FDA közleményében.

A felhatalmazás nem örökre szól, 4 év múlva a Philip Morrisnak újra kell kérelmeznie azt. Ha pedig az FDA azt tapasztalja, hogy például a fiatalok körében megemelkedik az IQOS-használók száma, akkor azonnal visszavonhatja a minősítést.

Történelminek nevezte a döntést André Calantzopoulos, a Philip Morris globális vezérigazgatója, aki szerint kiderült, hogy nem lehet minden dohányterméket egy kalap alá venni. Az IQOS, amely dohányt tartalmaz ugyan, teljesen más mint a hagyományos cigaretta - mondta a bejelentést követő tájékoztatón.

Az IQOS alapvetően más, mint a hagyományos cigaretta, és eltérően kell szabályozni. Most minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy új alapokra helyezzük a társadalmi párbeszédet egy új megközelítésről, a füstmentes jövő elérése érdekében - tette hozzá.

A döntést több mint egy évtizedes előkészítő munka előzte meg a Philip Morrisnál, ennek eredményeképpen több mint egymillió oldalas "csomagot" tudtak letenni az FDA asztalára, amelyben bizonyítékokkal tudták alátámasztani, hogy IQOS valóban csökkentett kockázatú dohánytermék. Erről már Moira Gilchrist, a Philip Morris stratégiai és kutatási igazgatója beszélt július 10-én, a PMI online sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, kutatások igazolják, hogy az IQOS-ra való teljes átállás csökkenti a szervezet káros vegyi anyagoknak való kitettségét. Fontos a teljes átállás, mert ennek eredményeként a szervezet nagyon kis mennyiségű káros anyagnak lesz kitéve. Így a cég arra a következtetésre jutott, hogy ezeket az üzeneteket fontos eljuttatni azoknak a felnőtt dohányosoknak, akik nem kívánják abbahagyni a dohányzást. Úgy vélik, hogy az IQOS-ra való átállás a közegészségügy számára is hasznos és bíznak abban, hogy ez egy fontos lépés nem csak amerikai dohányosok, de más országok számára is.

A szabályozás idejétmúlt

André Calantzopoulos elmondta, hogy most már 50 országban vannak jelen, ahol 10,6 millió ember váltott át teljesen IQOS-ra. Megfelelő szabályozással, és a kormányok támogató hozzáállásával könnyebb lesz a váltás, és ez a legfontosabb dolog, amit cégként el tudtak érni.

Az FDA is egyértelművé tette a mostani nyilatkozatában, hogy - bár a nikotin is ártalmas - a fő kockázati faktor az égés - tette hozzá.

Calantzopoulos szerint amikor például az éghajlatváltozásról, a szén-dioxidról vagy az emisszióról beszélünk, akkor a problémát nem maguk a fosszilis energiahordozók jelentik, hanem azok elégetése. Ezzel ugyanazok a toxikus anyagok szabadulnak föl, mint a dohány égésekor. Ezért érhetők el olyan alternatívák, mint például a napelemek vagy más megújuló energiaforrások. Ez persze nem azt jelenti, hogy az alternatív forrásoknak nulla lenne a kibocsátása, de sokkal jobbak, mint a szén elégetése - tette hozzá.

A Philip Morris marketing- és reklámköltéseinek több mint 70 százalékát az iQOS-ra fordítja. Eddig 10,6 millió dohányost sikerült rávenni arra, hogy váltson és 2025-re ezt a számot 40 millióra szeretnék növelni.

A füstmentes termékek nem a cigaretta kiegészítői

Felmérések szerint míg az elektronikus cigarettákat sok dohányos csak kiegészítő termékként használja és nem hagy fel a hagyományos dohánytermékek fogyasztásával, az IQOS estében sokkal nagyobb azok aránya, akik teljes mértékben átállnak - mondta Moira Gilchrist, aki szerint az ártalomcsökkentés szempontjából nem jó megoldás a termékek együttes használata.