A részben a Philip Morris International tulajdonban álló kanadai, biofarmakon való kutatással és gyártással foglalkozó Medicago fontos bejelentést tett március közepén: mindössze 20 nappal azután, hogy megkapták a Covid-19 vírus génszekvenciáját, sikeresen előállították a koronavírus vírusszerű részecskéit, az úgynevezett VLP-ket (virus-like particle), mely az első ígéretes lépés a vakcina kifejlesztésében.

Ezzel a következő fázisba léphet a fejlesztés, megkezdődhetnek az úgynevezett preklinikai vizsgálatok, ahol megnézik mennyire biztonságos és hatásos a kifejlesztett részecske.

A Medicago az oltóanyag gyártására egy különleges technológiát alkalmaz: nem állati eredetű alapanyagot (például tojást) és élő vírust - mint a legtöbb cég - használ a vakcinák előállításához, hanem növényeket és a fent említett vírusszerű részecskéket, melyek teljes egészében az adott vírus méretét és alakját követik.

A koronavírus esetében egy, a dohány közeli rokonságába tartozó növényt használt a Medicago. A dohánynövény rokonságába tartozó alapanyagokból készült vakcinák első humán klinikai vizsgálatai akár már idén júliusban megkezdődhetnek.