Pislantott az újautó-piac

Továbbra is bővül az újautó-piac, de csak az év elejéhez képest javul a helyzet.
NAPI, 2010. november 9. kedd, 08:50
Fotó:

Már a negyedik egymást követő hónapban bővültek a magyarországi újautó-eladások, de január-októberben még így is zsugorodott a piac - derül ki a Népszabadság cikkéből. Az év tizedik hónapjában 8600 új személyautót és 800 kishaszonjárművet adtak el a kereskedők, ami nyolc, illetve 12 százalékos növekedés.

A tíz hónap mérlege 43 ezer gépkocsi értékesítése, ami 30 százalékkal marad el 2009 azonos időszakának eladásaitól. A szakma idén összesen 55 ezer autó értékesítésével számol - a vevők kétharmada cég, mivel az úr vezetők a kedvező hitellehetőségek hiányában még kevésbé tértek vissza a piacra.

A kishaszonjárművek eladásában az év elején még 56 százalékos mínuszt jegyeztek fel a kereskedők, ami mostanra 22 százalékos buktára mérséklődött. A nagy teherautók esetén az első negyedévi 45 százalékos visszaesésből mostanra 15 százalék maradt.

A motorkerékpároknál rosszabb a helyzet: az első tíz hónapban 2165 új kétkerekű talált gazdára, ami 37 százalékkal marad el a tavaly ilyenkoritól. A kereskedők abban bíznak, hogy a 125 köbcentiméteres mocik is megkapják az engedélyt, hogy B kategóriás jogsival vezethessék őket.

HOZZÁSZÓLÁSOK